Εμ. Φράγκος Φραγκούλης: Προστασία Ελιάς Καλαμών
Προστασία Ελιάς Καλαμών

Στη μάχη που δίνεται για την Ελιά Καλαμών και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων Π.Ο.Π., ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εμπορική πλάνη που έχει διαμορφωθεί και οι καταγγελίες που δέχθηκε ο ευρωβουλευτής από πολίτες και παραγωγούς κάνουν λόγο για ελιές Αφρικής και Αιγύπτου που «βαφτίζονται» και πωλούνται με την ονομασία «ελιές Καλαμών».

Στην προσπάθεια αυτή κάλεσε μάλιστα σε συστράτευση με συνυπογραφή όλους τους ευρωβουλευτές των πολιτικών παρατάξεων. Δυστυχώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έλαμψαν δια της απουσίας τους και δεν συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Την ερώτηση της Ελληνικής Λύσης συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, από το Renew Europe του Μακρόν, από το ID και τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και από το ECR. Τον Έλληνα Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης στήριξαν ευρωβουλευτές από τέσσερις ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις, δίνοντας έτσι έμφαση και βαρύτητα στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Τα ονόματα προϊόντων, που παράγονται στην ΕΕ με τρόπο που πληροί τις προδιαγραφές της Ένωσης και διανέμονται ως πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ, πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά από απομιμήσεις, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια στους καταναλωτές για την ποιότητά τους.

Η ελιά Καλαμών είναι μία καλλιεργούμενη στην Ελλάδα ποικιλία ελιάς, που παράγεται στο νομό Μεσσηνίας και πωλείται με την Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα». Παρόλα αυτά, η ονομασία «ελιά καλαμών» χρησιμοποιείται ευρέως για προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες, όπου τοπικές εταιρίες πωλούν τον όρο Καλαμάτα για ελιές που έχουν παραχθεί αλλού. Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών αγροτικών συνεταιρισμών «βαφτίζονται» παράνομα ελιές Αφρικής σε ελιές Καλαμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατίθενται στην αγορά προϊόντα με την ίδια ΠΟΠ ονομασία, που είναι κατώτερης ποιότητας και παραπλανούν τον καταναλωτή ως προς τον αληθινό τόπο παραγωγής τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις