Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι: Για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και τη Φακή Εγκλουβής
ΠΟΠ και τη Φακή Εγκλουβής

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από τον Επίτροπο Γεωργίας για την αναγνώριση της «Φακής Εγκλουβής / Faki Eglouvis» στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ. Ο Πολωνός Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι ουσιαστικά εκθέτει διαχρονικά τις ελληνικές αρχές, για αδιαφορία προς τα παραδοσιακά προϊόντα και τη στήριξη προς τους Έλληνες παραγωγούς.      

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είχε αποστείλει από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020 σχετική ερώτηση για τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα Λευκάδας και κυρίως για τη φημισμένη φακή Εγκλουβής, το λαθούρι της Καρυάς, το λάδι της Ασπρολιάς, το μέλι και το αυγοτάραχο της περιοχής. Η επίσημη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη Φακή Εγκλουβής έγινε μόλις στις 11 Νοεμβρίου 2020, δύο μήνες μετά από την ερώτηση του Ευρωβουλευτή, ενώ για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία αίτηση για καταχώριση ονομασίας, ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Δυστυχώς η απάντηση του Επιτρόπου μας υπενθυμίζει, για ακόμη μια φορά, τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που έχουμε ως χώρα στην αγροτική ανάπτυξη.

Επίσης η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας συνεχίζει με αναλυτική περιγραφή των μέτρων στήριξης που βρίσκονται σε ισχύ, για τα προϊόντα και τους παραγωγούς της περιοχής. Δυστυχώς και εδώ η αναφορά του Επιτρόπου στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καταδεικνύει ότι ενώ το Πρόγραμμα πλησιάζει στη λήξη του, οι Έλληνες παραγωγοί απουσιάζουν χαρακτηριστικά από κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρήματα για τους Έλληνες αγρότες φαίνεται ότι δεν έφτασαν ποτέ στο χωράφι.

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη αναγνώρισης των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και να στέκεται δίπλα στις αγωνίες του Έλληνα αγρότη. Μάλιστα με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζει την παράταση της παρούσας ΚΑΠ χωρίς μειώσεις έως το τέλος του 2022 και προωθεί όλες τις παρεμβάσεις για τους αγρότες για τις έκτακτες ενισχύσεις. Χαρακτηριστική είναι η συμβολή του Έλληνα Ευρωβουλευτή στα νέα μέτρα για την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, με ειδική σημείωση και ξεκάθαρη προγραμματική πρόβλεψη στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

 

Επισυνάπτεται η ερώτηση του Ευρωβουλευτή και η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις