Χωρίς επίδομα θέρμανσης κινδυνεύουν να μείνουν κάτοικοι σε Κρανιά και Λιβάδι Ελασσόνας
Χωρίς επίδομα θέρμανσης κινδυνεύουν να μείνουν κάτοικοι σε Κρανιά και Λιβάδι Ελασσόνας

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς επίδομα θέρμανσης όσοι καίνε ξύλα ή πέλετ σε ορεινά χωριά, είτε γιατί υπερβαίνουν το πληθυσμιακό όριο των 2.500 κατοίκων, είτε για αδυναμίες του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων, επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης παράπονων, σε ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η επέκταση, από φέτος, της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και σε πολίτες που καταναλώνουν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) χαιρετίστηκε από τους κατοίκων των ορεινών περιοχών της χώρας.

Ωστόσο, με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, όπως προβλέπεται στην απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020/2021 (ΦΕΚ Β 5576/2020), διαπιστώνονται αδικίες και προβλήματα που προκαλούν τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων. Σε ορεινά κεφαλοχώρια, όπως η Κρανιά Ελασσόνας, όσοι καίνε καυσόξυλα για τη θέρμανσή τους δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος, λόγω του πληθυσμιακού “κόφτη” των 2.500 κατοίκων που προβλέπεται στη σχετική απόφαση. Με βάση την τελευταία απογραφή του 2011, στο χωριό διαμένουν 2.730 κάτοικοι, οπότε ο οικισμός δεν είναι επιλέξιμος για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όσους καταναλώνουν καυσόξυλα. Επειδή, όμως, η χρήση καυσόξυλων αποτελεί παραδοσιακά βασικό τρόπο θέρμανσης, οι κάτοικοι νιώθουν ότι τιμωρούνται, αντί να επιβραβεύονται, από την πολιτεία επειδή κρατούν ζωντανό το χωριό τους.

Αντίστοιχα, στο Λιβάδι Ελασσόνας, κάτοικοι του χωριού επισημαίνουν ότι όσοι ζεσταίνονται με καυσόξυλα ή πέλετ, αδυνατούν να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική τους αίτηση λόγω μηνύματος στην εφαρμογή ότι ο οικισμός τους δεν είναι επιλέξιμος. Ωστόσο, στην υπουργική απόφαση δεν υφίσταται πρόβλημα επιλεξιμότητας του οικισμού, ο πληθυσμός του οποίου υπολείπεται του “κόφτη” των 2.500 κατοίκων. Όπως υποστηρίζουν πιθανότερος λόγος για αυτή την δυσλειτουργία είναι ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα όπου γίνονται οι αιτήσεις, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του Ταχυδρομικού Κώδικα του χωριού που αντλείται από τα δεδομένα όταν εισάγεται το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (40002) και του Ταχυδρομικού Κώδικα με τον οποίο το σύστημα είναι ρυθμισμένο να κατατάξει τον οικισμό, ο οποίος σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση είναι ο 40200, για όλα τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας.

Όπως τονίζουν κάτοικοι και των δύο χωριών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας για λόγους δημόσιας υγείας αιτιολογεί τις αυξημένες απαιτήσεις σε θέρμανση και κατ’ επέκταση την αναγκαιότητα έγκαιρης χορήγησης του επιδόματος. Όμως, λόγω και των εορταστικών ημερών, εγείρονται φόβοι ότι ο χρόνος μέχρι την προθεσμία λήξης των αιτήσεων στις 11 Ιανουαρίου 2021 δεν είναι αρκετός για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και οι δυνητικά δικαιούχοι κάτοικοι του χωριών αυτών που καταναλώνουν καυσόξυλα, θα ταλαιπωρηθούν άδικα χωρίς να λάβουν το επίδομα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε προς τα πάνω το όριο των 2.500 κατοίκων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για χρήση καυσόξυλων, έτσι ώστε να μην “τιμωρούνται” οι κάτοικοι ορεινών χωριών, όπως η Κρανιά Ελασσόνας;

2. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για χρήση ξύλων ή πέλετ, όπως οι κάτοικοι του Λιβαδίου Ελασσόνας, να μη το χάσουν λόγω τεχνικών αδυναμιών του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων;

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις