ΕΕ: Η αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων ευθύνεται για τις παράνομες ελληνοποιήσεις κελυφωτού φιστικιού
ΕΕ: Η αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων ευθύνεται για τις παράνομες ελληνοποιήσεις κελυφωτού φιστικιού

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίμαχο θέμα των κρουσμάτων παράνομων ελληνοποιήσεων  κελυφωτού φυστικιού. Η Επίτροπος Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια και για θέματα ασφάλειας τροφίμων, έδειξε να γνωρίζει το θέμα και καταλόγισε με ειλικρίνεια ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά. Απάντησε χαρακτηριστικά ότι καμία αρχή, και μεταξύ άλλων καμία ελληνική αρχή, δεν ζήτησε ποτέ ούτε συνδρομή ούτε συνεργασία σχετικά με υποθέσεις που αφορούν την προέλευση των κελυφωτών φυστικιών Ελλάδας.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με επείγουσα ερώτηση είχε μεταφέρει στην Επιτροπή τις πρόσφατες καταγγελίες Ελλήνων παραγωγών, που έβλεπαν τις τιμές της αγοράς να κατρακυλούν και να υποβαθμίζεται η παραγωγή τους. Οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ρίχνουν την τιμή αλλά και την ποιότητα, βλάπτοντας τους τίμιους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Λόγω των παράνομων αυτών ελληνοποιήσεων, τα κελυφωτά φυστίκια Αιγίνης και Φθιώτιδος υποβαθμίζονται, ενώ οι πιέσεις που δέχονται οι τίμιοι αγρότες, με το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι αφόρητες.

 

Η Κύπρια Επίτροπος κυρία Κυριακίδου ενημερώνει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου και όταν κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές της πληγείσας χώρας. Καταλογίζει όμως αδιαφορία μέχρι σήμερα καθότι η πληττόμενη χώρα θα έπρεπε να αναλάβει άμεση και αποτελεσματική δράση σε υποθέσεις εικαζόμενης απάτης, για την προστασία τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίζει να στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό από το χωράφι μέχρι το ράφι. Η ελληνική παραγωγή αυθεντικών, παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων είναι ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας και χρειάζεται επιτέλους την ενίσχυση και το ενδιαφέρον όλων μας. Φαινόμενα απάτης και κυρίως η εγκληματική αδιαφορία των ελληνικών αρχών θα πρέπει να καταγγέλλονται και να ακολουθούνται επίσημες διαδικασίες ελέγχου και αποζημιώσεων.

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις