Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κρατά αποστάσεις από τα προβλήματα παραγωγών κελυφωτού φιστικιού
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κρατά αποστάσεις από τα προβλήματα παραγωγών κελυφωτού φιστικιού

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα συνεχόμενα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών κελυφωτού φιστικιού. Τα προβλήματα, σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών, εντοπίζονται στον κατακλυσμό της αγοράς από αμφιβόλου ποιότητας τουρκικά και κινεζικά φιστίκια. Η απάντηση όμως του Επιτρόπου δεν φαίνεται να είναι αρκετή ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με επείγουσα ερώτηση είχε μεταφέρει στην Επιτροπή τις αγωνίες των Ελλήνων παραγωγών. Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο στοχευμένους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, για την τήρηση των φυτοπροστατευτικών κανόνων και συντονισμένη αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων κελυφωτού φιστικιού.

 

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ενημέρωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι δεν εντοπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα. Μάλιστα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην ετήσια έκθεση δημοσιεύει ότι σε όλους τους ελέγχους, όλα τα δείγματα καρπών με κέλυφος είτε ήταν απαλλαγμένα από ποσοτικώς προσδιορίσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (97,6 %), είτε περιείχαν ίχνη που δεν υπερέβαιναν τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) (2,4 %). Δεν υπήρξε υπέρβαση των ΑΟΚ σε κανένα δείγμα. Δεν υπήρξαν κατάλοιπα που να προσδιορίστηκαν ποσοτικά για κανένα δείγμα φιστικιών.

 

Η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους Έλληνες παραγωγούς. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν θέλει να θίξει το πρόβλημα, το οποίο περιλαμβάνει και τουρκική αυθαιρεσία. Οι εξαγωγές τουρκικού κελυφωτού φιστικιού έχουν υπερπενταπλασιαστεί (+523%) και οι κινεζικές έχουν αυξηθεί κατά 158%. Οι Έλληνες παραγωγοί καταγγέλλουν υπερβάσεις στα φυτοφάρμακα και παράνομες ελληνοποιήσεις. Δυστυχώς η απάντηση του Επιτρόπου δεν δείχνει βούληση να προστατευτούν οι Έλληνες - Ευρωπαίοι αγρότες. Στο συγκεκριμένο θέμα μόνο η Επίτροπος Υγείας, κυρία Κυριακίδου ανέλαβε πρωτοβουλία για έλεγχο της απάτης στον τομέα των τροφίμων, η οποία με ειλικρίνεια τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι καμία αρχή και μεταξύ άλλων καμία ελληνική αρχή, δεν ζήτησε ποτέ ούτε συνδρομή ούτε συνεργασία σχετικά με υποθέσεις που αφορούν την προέλευση των κελυφωτών φιστικιών Ελλάδας.

 

 Ο Εμμανουήλ Φράγκος, με πίστη στις αρχές της Ελληνικής Λύσης και του Προέδρου Κυριάκου Βελόπουλου, θα συνεχίζει να διεκδικεί για τον Έλληνα αγρότη. Η απάντηση της Επιτροπής δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα που ρίχνουν την τιμή αλλά και την ποιότητα, βλάπτοντας τους τίμιους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ειδικά για το Ελληνικό φιστίκι η μάχη τώρα ξεκινά.

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις