Αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων, μετά από παρέμβαση του Εμμανουήλ Φράγκου
Αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων, μετά από παρέμβαση του Εμμανουήλ Φράγκου

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με παρέμβασή του για τις αθρόες εισαγωγές τροφίμων, έλαβε την έγγραφη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ από τις εθνικές ελεγκτικές αρχές. Επίσης αναγνωρίζεται ο κίνδυνος να κατακλύσουν την ελληνική αγορά, ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα τουρκικά προϊόντα.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στις εισαγωγές τροφίμων, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Εμμανουήλ Φράγκου. Συγκεκριμένα ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, κάνει λόγο για αυξήσεις των επίσημων συνοριακών ελέγχων και ειδικούς όρους εισαγωγής όσον αφορά την υγεία ορισμένων οπωροκηπευτικών από ορισμένες τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Η Επιτροπή διαβλέπει κίνδυνο πλημμύρας της ελληνικής αγοράς από φθηνά και μολυσμένα με παράνομα φυτοφάρμακα τουρκικά τρόφιμα, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.

 

Ο Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι θα επικαιροποιήσει ακόμη και τη σχετική νομοθεσία. Για τους πλημμελείς ελέγχους στα σύνορα καταλόγισε την ευθύνη στην Ελληνική κυβέρνηση, για τα επικίνδυνα εισαγόμενα προϊόντα από Τουρκία και τρίτες χώρες. Σύμφωνα με το σύστημα RASFF, υπάρχουν περιπτώσεις τροφίμων με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται, να δεσμεύονται και να κατάσχονται από τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις