Ευρωπαϊκή απάντηση με πρωτοβουλία Φράγκου στο προβληματικό Nutri-Score
Nutri-Score

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκάλεσε την επανεξέταση της προβληματικής σήμανσης Nutri-Score για τα μεσογειακά προϊόντα. Η Επιτροπή, δια της Κύπριας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου, δεσμεύτηκε με απάντηση προς τον Ευρωβουλευτή να σταματήσει η αρνητική σήμανση για το ελαιόλαδο, την ελιά και άλλα μεσογειακά προϊόντα.

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης έλαβε την έγγραφη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα προβεί σε νέο σύστημα σήμανσης, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα. Η κυρία Κυριακίδου δηλώνει τη διαφωνία της με το Nutriscore που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις και αρκετά Κράτη-Μέλη και δεσμεύεται ότι σύντομα θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

 

Με ερώτηση ο Εμμανουήλ Φράγκος είχε καταγγείλει στην Κομισιόν ότι ο χρησιμοποιούμενος αλγόριθμος αξιολόγησης υποβαθμίζει πολλά εξαιρετικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές και τα γαλακτοκομικά. Το Nutri-score αδικεί τα φυσικής προέλευσης μονοσυστατικά προϊόντα (ελιά/ελαιόλαδο), τα οποία, ως μη επιδεχόμενα επεξεργασία στη σύστασή τους, δεν λαμβάνουν υψηλότερη σήμανση (A αντί C), σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα, πολυσυστατικά τρόφιμα, με «συνταγές» ευκολότερα παραμετροποιήσιμες, με αποτέλεσμα εσφαλμένη ενημέρωση για το διατροφικό προφίλ προϊόντων που έχουν προωθηθεί εντός και εκτός ΕΕ ως βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις