Οι παραγωγοί της Κοζάνης έχουν κάθε δικαίωμα επί του ΠΟΠ κρόκος Κοζάνης
Οι παραγωγοί της Κοζάνης έχουν κάθε δικαίωμα επί του ΠΟΠ κρόκος Κοζάνης

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με παρέμβαση προς την Κομισιόν ζήτησε να ενημερωθεί για τις δυνατότητες υποστήριξης και επέκτασης της παραγωγής κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ. Η απάντηση προς τον Ευρωβουλευτή ήρθε από τον ίδιο τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ο οποίος αναγνωρίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δηλώνει ότι οι παραγωγοί της Κοζάνης έχουν αποκλειστικά δικαιώματα επί της ονομασίας "Κρόκος Κοζάνης".

 

Με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ ), η Ελλάδα δύναται να παρέχει στήριξη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας, επενδύσεις σε υλικά στοιχεία ενεργητικού, επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος κατόπιν της συνάντησης της Επιτροπής Γεωργίας δήλωσε: "Ο Κρόκος Κοζάνης πρέπει να "διεκδικείται" διαρκώς. Αποτελεί γεωργικό προϊόν με υψηλότατες αποδόσεις και δυναμική, να δημιουργήσεις υπερ-διπλάσιες θέσεις εργασίας γύρω από την παραγωγή του στα 16 κοζανίτικα χωριά, πρώτα μέσα από την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών, και με καθετοποίηση παραγωγής, καινοτόμο προώθηση, καλύτερη σύνδεση με την έρευνα και αγροτουρισμό."

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης πρόσθεσε ότι "Οι οργανώσεις παραγωγών αποτελούν κλειδί για της διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων" και ότι "ευθύνη των ελληνικών αρχών είναι να διαφυλάξουν το προϊόν από προσπάθειες ελληνοποιήσεων σαφράν από το Ιράν και το Αφγανιστάν, όσο αυξάνει η παραγωγή εκεί."

 

Τονίζεται ότι η παρέμβαση αυτή του Εμμανουήλ Φράγκου εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων υποστήριξης των νέων αγροτών. Δυστυχώς η διαρκής αλλαγή πλαισίων φορολόγησης στην Ελλάδα και οι αναταράξεις στη διεθνή αγορά, θέτουν επιπλέον προκλήσεις για τους αγρότες.

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις