Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και διάβρωσης στις ελληνικές παραθαλάσσιες περιοχές
Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και διάβρωσης στις ελληνικές παραθαλάσσιες περιοχές

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, έλαβε απάντηση από τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας και της διάβρωσης στις ελληνικές παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Η βελτίωση της διαχείρισης υδατικών πόρων στις παραθαλάσσιες περιοχές κρίνεται σήμερα αναγκαία και επιτακτική. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είχε τονίσει ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας υδατικών πόρων για άρδευση, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η γεωργική ανάπτυξη. Επίσης λόγω της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στη Μεσόγειο επηρεάζεται από την πίεση που υφίστανται οι υδατικοί πόροι, ενώ το ποσοστό των αστικών λυμάτων αυξάνεται συνεχώς κατά 7% ετησίως. 

 

Ο Επίτροπος παρουσίασε στον Εμμανουήλ Φράγκο όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης, που παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σινκεβίτσιους σημείωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και ότι η ορθή διαχείριση υδατικών πόρων μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027  και του NextGenerationEU – Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Κρίνεται σήμερα απαραίτητο να κινητοποιηθούν το υπουργείο, οι περιφέρειες και οι δήμοι ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο. Μάλιστα ως μια καινοτόμα δράση επί των σχετικών βέλτιστων πρακτικών, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πρόγραμμα για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές, από κατάλληλα είδη που ευνοούν τη συγκράτηση νερού, όπως οι χαρουπιές.

 

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους και η ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις