Η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία αίτηση για αποζημιώσεις πυρόπληκτων
Η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία αίτηση για αποζημιώσεις πυρόπληκτων

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, στην πρωτοβουλία του για επιτάχυνση της βοήθειας προς τους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. H απάντηση της Κομισιόν εκθέτει ξεκάθαρα την Ελληνική κυβέρνηση και αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει αίτηση από την Ελλάδα για παροχή βοήθειας από το ΤΑΕΕ όσον αφορά ζημίες που προκλήθηκαν από πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021».

            Ο Εμμανουήλ Φράγκος είχε αποστείλει αμέσως σχετική ερώτηση, ήδη από τις 10 Αυγούστου, για τις τεράστιες καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) ενεργοποιείται για να καλύψει το κόστος των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης που διενεργούνται από τις δημόσιες αρχές. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, αποκατάσταση βασικών υποδομών και ενέργειες για τον καθαρισμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ιδιωτικές ζημίες μπορεί να μην είναι επιλέξιμες στο ΤΑΕΕ, αλλά εάν είχε προηγηθεί η άμεση αποκατάσταση των βασικών υποδομών, δεν θα είχαμε σήμερα το άγχος για εκτενή πλημμυρικά φαινόμενα.

Την ίδια ώρα που δίνεται μάχη στις Βρυξέλλες να εξασφαλίσει η Ελλάδα επιδοτήσεις και βοήθεια, ώστε να επουλώσει τις πληγές, κάποιοι επέλεξαν να μην κάνουν άμεσα αιτήσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος με ευθύνη απέναντι στους πληγέντες, κατάφερε να ανοίξει ήδη τον δρόμο για ευρωπαϊκές ενισχύσεις με αποδέκτες εκατοντάδες μελισσοκόμους, μέσα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να μην λαμβάνει τη βοήθεια που της αναλογεί, μέσα από συνθήκες και ευρωπαϊκές διαδικασίες. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και πέραν της απουσίας του Ταμείου Αλληλεγγύης, η μη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων στους πολύπαθους συμπολίτες μας, ενέχει τεράστιες ευθύνες.

 

* Επισυνάπτεται η Ερώτηση του Ευρωβουλευτή και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις