Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας
Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005303/2021 προς την Επιτροπή του Λευτέρη Νικολάου- Αλαβάνου σχετικά με την τιμή της κορινθιακής σταφίδας:

Οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των προβλημάτων εξαγωγής από την κατάρρευση της τιμής πώλησης στη διεθνή αγορά σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), επιδιώκοντας να προπορευθεί στον ανταγωνισμό με άλλους μεταποιητές-σταφιδεμπόρους, πλήρωσε πέρυσι (2020) στους παραγωγούς τιμή πάνω από αυτήν της αγοράς. Στη συνέχεια, μη μπορώντας να την εμπορευθεί, δημιούργησε «απόθεμα» 7.000 τόνων. Ο κίνδυνος να φορτωθούν οι παραγωγοί-μέλη της ΠΕΣ την εμπορική ζημία της, όπως προβλέπουν οι νόμοι για τις Συνεταιριστικές Ανώνυμες Εταιρείες, που υλοποιήθηκαν με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων, είναι πλέον ορατός. Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη με την πρόσθεση της φετινής παραγωγής σταφίδας (2021), την οποία οι παραγωγοί εκβιάζονται από ενώσεις και μεγαλεμπόρους να διαθέσουν σε τιμή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται απέναντι στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών που, σε αντίθεση με τις επιζήμιες προβλέψεις της ΚΓΠ, διεκδικούν: α) να εξασφαλιστεί η διάθεση του «αποθέματος» σε κρατικές δομές, στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., σε τιμές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς-μέλη της ΠΕΣ, και β) να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις