Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη, αλλά στην Ελλάδα δεν έρχονται αποζημιώσεις για πυρόπληκτους. Γιατί;
Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη, αλλά στην Ελλάδα δεν έρχονται αποζημιώσεις για πυρόπληκτους. Γιατί;

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, η οποία παραθέτει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών για την ενίσχυση των πυρόπληκτων. Η Επίτροπος Φερέιρα απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή για επιτάχυνση της βοήθειας προς τους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, ήδη από τις 10 Αυγούστου, κάλεσε την Κομισιόν να ανταποκριθεί άμεσα στις τεράστιες καταστροφές, από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο, η πρώτη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέθετε ανοιχτά την Ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει αίτηση από την Ελλάδα για παροχή βοήθειας από το ΤΑΕΕ όσον αφορά ζημίες που προκλήθηκαν από πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021». Σήμερα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Επίτροπος Φερέιρα επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για αποζημιώσεις και από το Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ), με την προϋπόθεση αποστολής σχετικού και τεκμηριωμένου αιτήματος από την Ελλάδα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος συνεχίζει στην απάντησή της, με μια μεγάλη λίστα από χρηματοδοτήσεις, με διαθέσιμα δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται για την Ελλάδα και την Ελληνική περιφέρεια. Στις πιέσεις του Εμμανουήλ Φράγκου για προστασία και πρόληψη απαντά ότι έχουν ήδη διατεθεί 394 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη κινδύνων, ενώ για την περίοδο 2021-2027, θεσπίζεται χωριστό πρόγραμμα για την πολιτική προστασία, συνολικού ύψους 713 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, ειδικά σήμερα στην Εύβοια, δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των βασικών υποδομών, ενώ είναι διάσπαρτο το άγχος της απειλής για εκτενή πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος με ευθύνη απέναντι στους πληγέντες, κατάφερε να ανοίξει ήδη τον δρόμο για ευρωπαϊκές ενισχύσεις με αποδέκτες εκατοντάδες μελισσοκόμους, μέσα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Οι ανάγκες για αποζημιώσεις και ενίσχυση των πυρόπληκτων είναι τεράστιες. Πέραν της απουσίας του Ταμείου Αλληλεγγύης, η μη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων στους πολύπαθους συμπολίτες μας, ενέχει τεράστιες ευθύνες.

 

 

* Επισυνάπτεται η Ερώτηση του Ευρωβουλευτή και η νέα απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις