Η Επιτροπή επιβεβαιώνει Φράγκο: Η Ελλάδα μπορεί να εντοπίσει τις καταπατήσεις
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει Φράγκο: Η Ελλάδα μπορεί να εντοπίσει τις καταπατήσεις

Ο Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της πολιτικής ομάδας ECR, έλαβε απάντηση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, σχετικά με την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας τη θέση του κ. Φράγκου ότι υπάρχει διαθέσιμο - δωρεάν ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που μπορεί να εντοπίσει τις καταπατήσεις.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, με επείγουσα παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε προτείνει τη προστασία των αναδασωτέων περιοχών, με εργαλεία επιτήρησης χρήσης γης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή και στην απάντησή του παραθέτει μια σειρά από δορυφορικές υπηρεσίες, που διατίθενται δωρεάν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus δίνεται η δυνατότητα σε ένα κράτος να σκανάρει με υψηλή ευκρίνεια την επικράτεια του. Το ερώτημα που τίθενται είναι αν η Ελλάδα γνωρίζει αυτή τη δυνατότητα και αν τη γνωρίζει, γιατί δεν την εφαρμόζει.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής: «Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση αφήνει ανεκμετάλλευτα κάποια χρησιμότατα ευρωπαϊκά εργαλεία. Η διαστημική υπηρεσία μπορεί να παράσχει πληροφορίες για παράνομη χρήση/εκμετάλλευση αναδασωτέων εκτάσεων. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι ετήσιες πυρκαγιές των δασών μας. Και αν θέλουμε να χαλάσουμε τα σχέδια πολλών εμπρηστών για πυρκαγιές το καλοκαίρι, πρέπει να προνοήσουμε από το χειμώνα.»

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις