Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας
Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Λευτέρη- Νικολάου Αλαβάνου.

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς στον τομέα της κορινθιακής σταφίδας στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλού επιπέδου κατανάλωσης το 2021 και της συνακόλουθης συσσώρευσης αποθεμάτων. Η Επιτροπή θα ήθελε να παραπέμψει τον αξιότιμο κ. βουλευτή στην απάντηση που δόθηκε στη γραπτή ερώτηση E-005106/2021 σχετικά με τα ίδια ζητήματα.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι τα ξερά σταφύλια (σταφίδα) δεν είναι επιλέξιμα για απόσυρση από την αγορά, ούτε για δωρεάν διανομή, από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ). Ωστόσο, άλλα μέσα της κοινής γεωργικής πολιτικής μπορούν να παράσχουν στήριξη στον τομέα της σταφίδας. Η αγροτική ανάπτυξη περιλαμβάνει μέτρα που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα. Οι σταφίδες μπορούν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των προϊόντων που διανέμονται στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, μετά από έγκριση των εθνικών αρχών υγείας και διατροφής. Οι γεωργοί που καλλιεργούν σταφύλια για ξήρανση, οι οποίοι συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας, επωφελούνται από άμεσες ενισχύσεις, τόσο αποσυνδεδεμένες από την εν λόγω παραγωγή όσο και συνδεδεμένες. Η εν λόγω στήριξη διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών.

Τέλος, οι ελληνικές αρχές μπορούν επίσης να κάνουν χρήση του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης ώστε να παράσχουν στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς
και συνεταιρισμούς. Ωστόσο, η στήριξη αυτή δεν μπορεί να λάβει τη μορφή αποσύρσεων από την αγορά των υφιστάμενων αποθεμάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις