Λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους καστανοπαραγωγούς
Λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους καστανοπαραγωγούς

«Η ιδιαίτερη δυναμική και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της καστανοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντική οικονομική διέξοδο για τους κατοίκους των ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Χρέος, λοιπόν, της πολιτείας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των καστανοπαραγωγών με στόχο τη συγκράτηση των πληθυσμών στην περιφέρεια, την ενεργή προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, για ζητήματα που αφορούν την καστανοκαλλιέργεια.  

Ο Θεσσαλός πολιτικός, συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα το ζήτημα της αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς, για το οποίο είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της πολιτείας για την καθολική αντιμετώπισή του. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τον κ. Αραβώση διότι με την προηγούμενη ιδιότητά του ως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων μερίμνησε για την προκήρυξη του υπομέτρου 8.3 του μέτρου 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλάμβανε τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση παθογόνων στην καστανοκαλλιέργεια, και συγκεκριμένα της σφήκας της καστανιάς. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζημιών από το έντομο και να διασφαλιστεί η προστασία και των καστανεώνων που υπάρχουν και εκτός των δημόσιων ή δημοτικών δασικών εκτάσεων, ζήτησε να εξεταστεί η  δυνατότητα ενεργοποίησης του υπομέτρου 8.3 και για τους ιδιώτες καθώς υφίσταται ενδιαφέρον συμμετοχής των ιδιωτών μέσω συνεργατικών σχημάτων (Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών).

 

Παραχωρητήρια 

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των παραχωρητηρίων που αφορούν τα καστανοπερίβολα εντός των δασικών εκτάσεων, προβλήματα που έχουν σχέση με παλιά παραχωρητήρια, τίτλους κυριότητας  άλλα και τον όρο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη στα παλιά παραχωρητήρια κυριότητας, ενώ τονίστηκε ότι για να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της καλλιέργειας θα πρέπει να προβλεφθούν ρυθμίσεις για την ομαλή μεταβίβαση των παραχωρητηρίων σε νεότερους διαδόχους και υποψήφιους νέους αγρότες. 

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων απο καστανοπαραγωγούς που αφορούν την επίσπευση του ελέγχου των φακέλων παραχώρησης καστανοτεμαχίων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού, την ηλεκτροδότηση υφιστάμενων έργων άρδευσης άλλα και την συμπλήρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να επιτρέπονται κατασκευές εγγειοβελτιωτικών έργων εντός των καστανοτεμαχίων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που του έθεσε ο κυβερνητικός βουλευτής για την άρση των δυσκολιών που ταλαιπωρούν τους καστανοπαραγωγούς, πάντα υπό το πρίσμα της διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος και των δασικών εκτάσεων. Επιπλέον, ενημέρωσε για την έναρξη του προγράμματος Δάσωσης Γαιών το επόμενο χρονικό διάστημα, ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο, το οποίο, πιο ευέλικτο και βελτιωμένο σε σχέση με το παλαιότερο πρόγραμμα, μπορεί να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις