Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των μηλοπαραγωγών

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, με πρωτόγνωρης έντασης ζημιές σε μια σειρά καλλιεργειών, αλλά και εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την αγροτική οικονομία και το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, έχει αποδείξει ότι στέκεται έμπρακτα στο πλευρό τους. Στη σύσκεψη με τον φίλο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναδέλφους διερευνήσαμε τις εναλλακτικές στήριξης των παραγωγών μήλων, που αδυνατούν να διαθέσουν τα φρούτα τους σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Αίγυπτος, λόγω των capital control στη χώρα. Με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης ευελπιστώ ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες στήριξης των παραγωγών μήλων, αλλά και άλλων φρούτων, που υφίστανται τις συνέπειες των κεφαλαιακών περιορισμών, που επεβλήθησαν στις εξαγωγές στην Αίγυπτο λόγω της υπαγωγής της στο ΔΝΤ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές από μηλοπαραγωγικές περιοχές, που γίνονται αποδέκτες της απόγνωσης των αγροτών. Εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετείχαν η υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης και ο βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει ήδη ενημερώσει τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ έχει ασκήσει και κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα, μετά από επικοινωνία με εκπροσώπους των αγροτών της Αγιάς, ζήτησε με τους συναδέλφους του να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που βιώνουν οι παραγωγοί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άκουσε με προσοχή τους βουλευτές των μηλοπαραγωγικών νομών και ενημέρωσε ότι πέραν της διερεύνησης εναλλακτικών αγορών για τη νέα χρονιά, προτίθεται, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της ΕΕ, να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διεκδικώντας ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω deminimis, που ετέθη από τους βουλευτές, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε  χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών.

Κατά τη συνάντηση, εκτενής συζήτηση έγινε για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης -παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την άμβλυνση του προβλήματος. Τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όσο και οι συνάδελφοί του ζήτησαν η αμοιβή των εργατών γης να μην συνυπολογίζεται στις αποδοχές τους για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κάθε είδους επιδόματος. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά την πρόταση, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας.       

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις