Αναγκαία η στήριξη των καστανοπαραγωγών

«Πριν προλάβουμε να πούμε “δόξα τω Θεώ“ για την αντιμετώπιση της “σφήκας της καστανιάς”, αναφωνούμε “βόηθα Παναγιά” με το νέο μύκητα που ενέσκηψε στα καστανοπερίβολα. Έχω, ήδη, θέσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντα το ζήτημα των ζημιών από τον μύκητα που προσβάλει τα κάστανα -κατά τη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς, λοιπόν, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ελληνική παραγωγή, το θέμα μπορεί να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ σε συννενόηση με άλλα κράτη-μέλη, των οποίων τα καστανοπερίβολα αντιμετωπίζουν, επίσης, πρόβλημα προσβολής από τον μύκητα. Αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει ευρωπαϊκή μέριμνα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών από εθνικούς πόρους -με την άδεια της ΕΕ, ώστε να μην κινδυνεύσουμε με καταλογισμούς. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που πλήττει το εισόδημα των παραγωγών». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Γιορτή Κάστανου στην Καρίτσα του δήμου Αγιάς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καρίτσας κ. Βασίλη Τσάκνη στην εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο του χωριού -κατά την οποία  ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Νάνος αναφέρθηκε στις ασθένειες της καστανιάς- εστίασε στις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «το κάστανο της περιοχής του Κισσάβου έχει καταξιωθεί εκτός συνόρων και έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ως ποιοτικό προϊόν. Ωστόσο, φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά και, όπως με ενημέρωσε ο φίλος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θέμης Τριανταφύλλου, υφίσταται ζήτημα και με τη διάθεση της παραγωγής, που πωλείται με “ανοιχτές τιμές”. Δεδομένων των δυσχερειών που επιβάλει η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις σε εφόδια και συντελεστές παραγωγής, κατανοώ την απογοήτευση και τον προβληματισμό σας ως παραγωγών. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι, ότι, όπως έγιναν παρεμβάσεις για το ιδιοκτησιακό στα καστανοπερίβολα -ένα άλλο δυσεπίλυτο πρόβλημα- με την καθοδήγηση της επιστημονικής κοινότητας σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και την αυτοδιοίκηση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου “να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”,  να αμβλύνουμε τις συνέπειες του προβλήματος. Είναι μια δύσκολη χρονιά, μακάρι σύντομα να βρεθεί το αντίδοτο για τον μύκητα, άλλα πιστεύω ότι με ενότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως θα έρθουν και πάλι καλύτερες μέρες».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις