Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου και η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου και η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η ερώτηση: 

Το ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στερολών στο ελαιόλαδο κατηγορίας «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» αναθεωρήθηκε στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/1830 που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91.

Ωστόσο, ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, κυρίως πιστοποιημένα ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, δεν συμμορφώνονται με τις τιμές που ορίζονται στον κανονισμό.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές της ποικιλίας Κορωνέικη, μιας από τις εκλεκτότερες ποικιλίες ελιάς της Ελλάδας. Παρατηρείται συχνά ότι όσο πιο άγουρες είναι οι ελιές - κάτι που σημαίνει παραγωγή ελαιολάδου με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά - τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ολικές στερόλες, με αποτέλεσμα τη μη ταξινόμησή τους.

Η ζημιά που προκαλείται, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, είναι τεράστια, ειδικά για περιοχές όπως η Κρήτη με μακραίωνη παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα πολύ σημαντικών επιχειρήσεων του ελαιοκομικού τομέα.

Δεδομένου ότι:

- Η καλλιέργεια της ποικιλίας ελιάς Κορωνέικη έχει ιστορική, πολιτιστική και οικονομική αξία στην Ελλάδα,

- Η παρουσία ελαφρώς χαμηλότερου επιπέδου στερολών δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ποιότητα ή τη γεύση του ελαιολάδου,

Ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται να αναθεωρήσει τα όρια που προβλέπονται στον προαναφερθέντα κανονισμό;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις