Για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα οικολογικά σχήματα ρώτησε την Ευρ. Επιτροπή ο Εμ. Φράγκος

Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την υποστήριξη των Σχεδίων Βελτίωσης αλλά και για τα οικολογικά σχήματα (eco schemes κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης».

Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης ο κ. Φράγκος επισημαίνει την διάχυτη αγωνία που υπάρχει στις τάξεις των αγροτών για τη μη-υποστήριξη της αγοράς καινούριων τρακτέρ «καθώς ο υπάρχων στόλος είναι αρκετά παλιός (κατά μ.ό. 40ετής), η παραγωγική ανάπτυξη δεν ευνοείται. Σαφώς, η αγορά μεταχειρισμένων τρακτέρ οδηγεί σε κινδύνους λειτουργικότητας και ατυχημάτων για τους αγρότες».

Αντιθέτως, σε άλλα κράτη μέλη τα σχέδια βελτίωσης επιδοτούν την αγροτική αγορά τρακτέρ. Διεθνώς, τα τρακτέρ νέας γενιάς εξασφαλίζουν καλύτερα πρότυπα ασφάλειας αλλά και μικρότερο ενεργειακό κόστος.

Όπως σημειώνει σε ερωτήσεις του προς την Επιτροπή «εφόσον γνωρίζει τα ελληνικά σχέδια βελτίωσης, και με βάση άλλες ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, ποιες συστάσεις μπορεί να κάνει για τα ελληνικά σχέδια βελτίωσης;» ενώ διερωτάται εάν «Εξετάζει την επιδότηση παροχής ελάχιστα γραφειοκρατικών και άτοκων δανείων στους αγρότες;» και εάν «Διατίθενται χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία υποδομών υποστηρικτικών στη νέα γενιά τρακτέρ στην Ελλάδα;».

Σε ό,τι αφορά τα οικολογικά σχήματα τα οποία ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης υπογραμμίζει ότι «όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες αγρότες, η νέα ΚΓΠ, που εφαρμόζεται από την 1.1.2023, διαθέτει στοιχεία που δεν έχουν εξηγηθεί αναλυτικά. Πρωτίστως, δεν έχει γίνει σαφές ποια οικολογικά σχήματα είναι εφαρμόσιμα φέτος, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις ετήσιες ενισχύσεις. Ο παραγωγός, πλέον, κάνοντας ό,τι έκανε καλλιεργητικά μέχρι σήμερα και συνδυάζοντας νέους κανόνες, θα λαμβάνει μόνο τη βασική ενίσχυση. Διακινδυνεύεται για κάθε αγρότη το 1/3 των ενισχύσεων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, και η επιτυχία της νέας ΚΓΠ συνολικά. Το πρόβλημα της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης αποτελεί βασικό εμπόδιο, που διατρέχει την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως στα πλέον ευάλωτα επαγγέλματα. Σαφώς, η προώθηση κάποιων παραγωγικών μοντέλων, ιδίως κατά τα πρώτα έτη υλοποίησης, θα μπορούσε να διευκολύνει τους Έλληνες αγρότες, προωθώντας παράλληλα τις οικονομίες κλίμακας».

Έτσι σε ερωτήματά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει «εφόσον αντίστοιχα προβλήματα συναντώνται και σε άλλα κράτη μέλη, έχει προβλεφθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο υπουργείων ή ενώσεων παραγωγών, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;» και προσθέτει εάν εξετάζεται η «προώθηση της επιτυχούς υλοποίησης των οικολογικών σχημάτων με τρόπους διαφορετικούς από τους ήδη εφαρμοζόμενους;». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις