Wojciechowski : Η ΚΠΓ προβλέπει τη στήριξη σταφίδας

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του  Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου για την υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών σταφίδας:

1. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει στήριξη την οποία χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές ορίζονται στο εθνικό στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΓΠ. Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των σταφίδων, ενθαρρύνονται να οργανώνονται σε οργανώσεις παραγωγών οι οποίες, αφού αναγνωριστούν από το κράτος μέλος, μπορούν να λάβουν στήριξη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της παραγωγής, τη συγκέντρωση της προσφοράς, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων προώθησης, διαχείρισης κινδύνων και πρόληψης κρίσεων.

2. Η πολιτική προώθησης της ΕΕ παρέχει κονδύλια για την τόνωση της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών. Το 2023, διατέθηκαν 185,9 εκατ. EUR για την προώθηση βιώσιμων και υψηλής ποιότητας ενωσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ και παγκοσμίως.

3. Οι εισαγόμενες σταφίδες υπόκεινται στα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη διενεργούν ελέγχους και, σε περίπτωση εντοπισμού περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, τα προϊόντα αποσύρονται από την αγορά της ΕΕ και ζητείται από τις αρχές της χώρας καταγωγής να αντιμετωπίσουν τις παρατυπίες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι
έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις