Χαρακόπουλος: Να καθιερωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό το αγροτικό πετρέλαιο

«Θα έλεγα ότι αξίζει να διαβάσει κάθε πολίτης, το άρθρο του πρωθυπουργού στο Economist, όπου έχει μια ουσιαστική κατακλείδα, ότι το πιο ισχυρό ανάχωμα στο λαϊκισμό είναι να ακούει κανείς τους πολίτες και να είναι αποτελεσματικός. Νομίζω αυτή είναι και η απάντηση στο αγροτικό ζήτημα που συζητούμε τώρα, να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, να τους αφουγκραζόμαστε. Πολλές φορές και οι δυσάρεστες απαντήσεις είναι προτιμότερες από τα ευχολόγια, τις γενικές αναφορές και τις μη απαντήσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο OPEN TV και στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με τους δημοσιογράφους κ.κ. Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών υπογράμμισε ότι «η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Έχει δυο διαστάσεις, μία εθνική και μία ευρωπαϊκή. Κυρίως ευρωπαϊκή γιατί η ΚΑΠ, είναι η πρώτη κοινή πολιτική που καθιερώθηκε σε επίπεδο ΕΕ. Πάντοτε υπήρχε μια πίεση από τις χώρες του Βορρά να περισταλούν τα κονδύλια για τον πρωτογενή τομέα. Το θέμα οξύνθηκε, γιατί έχουμε μια εκτίναξη του κόστους παραγωγής μετά τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή. Ναι, έχουμε ένα άνοιγμα ανάμεσα στις τιμές από το ράφι στο χωράφι και αυτό εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους ίδιους τους αγρότες όταν και ως καταναλωτές πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν στο δικό τους το προϊόν η τιμή να έχει εκτιναχθεί».

 

Αγροτικό πετρέλαιο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για το κόστος παραγωγής σημείωσε ότι «αυτός είναι ο μεγάλος βραχνάς. Δεν ξέρω τώρα αν υπάρχει περιθώριο να ξύσουμε άλλο τον πάτο του βαρελιού, αλλά θυμούμαι ότι όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίναμε επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 160 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε στα χρόνια των μνημονίων. Με την δική μας κυβέρνηση επανήλθε -στα 82 εκατομμύρια ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε τώρα. Αυτό πρέπει να αυξηθεί, αλλά το θέμα είναι τι περιθώρια έχουμε, και κυρίως να καθιερωθεί πια στον κρατικό προϋπολογισμό. Να μη μιλούμε κάθε φορά ότι θα δούμε τι δυνατότητες έχουμε».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις