Α. Σπυρόπουλος: «Η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα»

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα το πρωί ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Χθες ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων αγροτών ως μέσο πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Σπυρόπουλος και συνέχισε: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως εφαρμόστηκε στη χώρα, και με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε μισό δισεκατομμύριο απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χρήματα που θα πήγαιναν στους αγρότες, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι, οφείλεται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους».

«Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά των επιδοτήσεων από τη σύσταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Διέλυσαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι έτσι χάθηκαν αυτά τα χρήματα που θα κατέληγαν στους αγρότες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.

Ενώ αναφερθείς στο μείζον ζήτημα του κόστους παραγωγής που αποτελεί και κύριο αίτημα των αγροτών, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε πως «την αύξηση του κόστους σε φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, αναλώσιμα κι ενέργεια δεν την είδαμε μόνο τη φετινή χρονιά αλλά συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει άραγε πλαίσιο αντιμετώπισης από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής; Συζητήσαμε δηλαδή για τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα; Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείναμε την κατάργηση του πριν τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός ανέφερε τη δυνατότητα να υπάρχουν μικρά φωτοβολταϊκά δίπλα στις αγροτικές εκτάσεις, -δική μας θέση ήταν-, έτσι ώστε να μηδενίζεται το κόστος παραγωγής, μία πρόταση μακροχρόνιας στρατηγικής, που θα συμβάλλει στο να μην επηρεαζόμαστε από τις διεθνείς κρίσεις και να φτάνει το προϊόν στο ράφι σε χαμηλές τιμές».

Τέλος ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να δικαιωθούν προσωρινά τα αιτήματα των αγροτών, αλλά να αποκτήσει η χώρα μας μια εθνική στρατηγική γιατί ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις