Κόκκαλης σε κυβέρνηση: Ποια είναι η πολιτική σας για τη λειτουργία μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην Αλεξανδρινή;

Ποια είναι η πολιτική θέση των συναρμόδιων Υπουργών για την λειτουργία μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρινής, ζητά να ενημερωθεί ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Ναυτυλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αναλυτικότερα η ερώτηση: «Κ. Υπουργοί, είναι γνωστό, ότι τον Μάρτιο του 2018, επιχειρηματίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και μάλιστα είχαν προχωρήσει και σε υποβολή αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να λάβουν τις αναγκαίες εγκρίσεις, για να λειτουργήσει μονάδα μυδοκαλλιέργειας στις περιοχές «Αλεξανδρινή» της κοινότητας Στομίου, στη θαλάσσια περιοχή των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, ζητώντας να μισθώσουν θαλάσσια έκταση 50 στρεμμάτων στην «Αλεξανδρινή».

Οι Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων τότε είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά, όπως επίσης αρνητικοί στην επένδυση ήταν και οι τοπικοί Δήμοι, λαμβάνοντας υπόψη, μετά από διαβούλευση, την αγωνία των τοπικών αλιέων, αλλά και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με τουριστικά (καταλύματα) στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, ο επαγγελματικός αλιευτικός σύλλογος Δήμου Αγιάς «Άγιος Νικόλαος», με έγγραφό του αναφέρει ότι «η προτεινόμενη για προέγκριση μίσθωσης θαλάσσια έκταση στερεί από περίπου 90 αλιευτικά σκάφη, μελών του Συλλόγου, ενός μεγάλου αλιευτικού πεδίου», στο οποίο και δραστηριοποιούνται.

Κατόπιν τούτων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με απόφασή της δεν ενέκρινε την αίτηση προέγκρισης μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την απόφαση ανάκλησης θετικής γνωμοδότησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας και την αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ ομόφωνα «όχι» είχε πει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς.

Η αρνητική γνωμοδότηση, μεταξύ άλλων, βασίστηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή Natura και πως η λειτουργία μονάδας μυδοκαλλιέργειας θα απαιτούσε και χερσαία έκταση σε εγγύς περιοχή για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με τους αλιείς της περιοχής να σημειώνουν την «απειλή» για τον κλάδο τους.

Όμως, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, που απέρριψε την αίτηση για την ίδρυση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας, προσεβλήθη από τον επιχειρηματία ενώπιον του  Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία και έγινε δεκτή, απορρίπτοντας παράλληλα την παρέμβαση που έκανε -υπέρ του Δημοσίου- ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος μεταφέροντας αιτήματα κατοίκων και επαγγελματιών (αλιείς κ.ά.) της περιοχής είχε αντιταχθεί στην επένδυση στο Δέλτα του Πηνειού, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» στην περιοχή.

Το ΣτΕ λοιπόν, ακύρωσε την 147/36181/11.3.2020 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας «και την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 2584/8.4.2020 προσφυγής του», με αποτέλεσμα, συμμορφούμενος στην  δικαστική απόφαση ο νυν γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Κων. Τζανακούλης να εκδώσει πρόσφατα απόφαση, σύμφωνα με την οποία «ανακαλείται η αριθ. 147/36181/11-03-2020 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας μη προέγκριση παραχώρησης μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης 50 στρεμμάτων με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία νέας μονάδας μυδοκαλλιέργειας (στο πλαίσιο Π.Α.Σ.Μ.) στη θαλάσσια περιοχή «Αλεξανδρινή» Τ.Κ. Στομίου, Δ.Ε. Ευρυμενών, Δ. ΑγιάςΠ.Ε. Λάρισας», «σε εκτέλεση της αριθ. 1057/2023 απόφασης του ΣτΕ».

Πλέον, τα συναρμόδια Υπουργεία (μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), αλλά και Υπηρεσίες (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας) που διατύπωσαν «αρνητική γνώμη για τη μίσθωση θαλάσσιας έκτασης», θα πρέπει να εκφέρουν «νέα αιτιολογημένη κρίση».

Η εν λόγω εξέλιξη έχει προκαλέσει εκ νέου αναστάτωση και ανησυχία στην περιοχή, η οποία εκφράζεται λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα στο υπόμνημα που έχουν συντάξει οι φορείς του Δήμου Αγιάς, Τεμπών και Γειτονικών περιοχών, το οποίο ήδη έχουν απευθύνει στα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση στην ίδρυση μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρινής αλλά και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Επειδή, η ίδρυση και λειτουργία μονάδων μυδοκαλλιέργειας θα προκαλέσει επιπτώσεις στους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής, ήτοι στον τουρισμό, στην επαγγελματική αλιεία, και στην αγροτική παραγωγή, όχι μόνο της Αλεξανδρινής, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή όπου θα μπορεί να επεκταθεί.

Επειδή, οι εκμεταλλεύσεις μυδοκαλλιέργειας έρχονται σε σύγκρουση με τα εγκεκριμένα ΣΧΟΟΑΠ των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, σύμφωνα με τα οποία οι θαλάσσιες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές ειδικής προστασίας και ως περιοχές με οικισμούς παραθεριστικής κατοικίας με παράλληλη ανάπτυξη αγροτικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου δεν είναι συμβατή η ίδρυση μονάδων μυδοκαλλιέργειας.

Επειδή, οι εκμεταλλεύσεις μυδοκαλλιέργειας έρχονται σε αντίθεση και με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, που ορίζει ότι η χωροθέτηση των νέων μονάδων πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές, που είτε χαρακτηρίζονται αναπτυγμένες τουριστικά, είτε σε περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Επειδή, οι εκμεταλλεύσεις μυδοκαλλιέργειας έρχονται σε αντίθεση και με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43 ΕΕC για τις περιοχές NATURA 2000, καθόσον έρχεται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον, που θεωρεί τις αρνητικές επιπτώσεις της μυδοκαλλιέργειας στο περιβάλλον και δη στην προστασία των πουλιών και της βιοποικιλότητας, στην ανθρώπινη υγεία και άλλα συμφέροντα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως απασχόληση και οικονομικές δραστηριότητες αλιείας, αγροτικές και τουριστικές στην περιοχή NATURA 2000, του Δέλτα Πηνειού -(GR 1420015 ZEP / Νόμος 3937 /2011).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια είναι η πολιτική θέση εκάστου αρμόδιου Υπουργείου επί των συνεπειών της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων μυδοκαλλιέργειας στις ως άνω θαλάσσιες περιοχές, δεδομένων των συνεπειών στους παραγωγικούς κλάδους, στον τουρισμό, στην αλιεία, στην αγροτική παραγωγή, αλλά και των συνεπειών  στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία;

2. Πώς πρόκειται να εκφραστεί η πολιτική βούληση εκάστου Υπουργείου κατά τη παροχή γνωμοδότησης ενόψει της διοικητικής διαδικασίας αδειοδότησης, που εκκρεμεί μετά και την ακύρωση της αρνητικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος;»

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

 

Ο κ. Κόκκαλης εξάλλου είχε φέρει στη βουλή από τις αρχές του τρέχοντος έτους το ζήτημα της μη εφαρμογής των θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων από την κυβέρνηση.

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας  στο Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη εναρμόνισης με την  Κοινοτική  Οδηγία  για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την κυβερνητική ανεπάρκεια να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων της EE.

Πιο συγκεκριμένα η παραπομπή της χώρας μας (INFR(2021)2226) έγινε λόγω μη εφαρμογής της Οδηγίας 2014/89 της ΕΕ που αφορά την κοινή προσέγγιση των κ-μ για τον χωροταξικό  σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους.  Η αποτυχία της κυβέρνησης  να ιδρύσει και να κοινοποιήσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δεν συνάδει με την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και αφήνει ανεξέλεγκτη  και ανοργάνωτη  την ανθρώπινη δραστηριότητα  στις θαλάσσιες περιοχές με δυσμενείς  οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η οδηγία απαιτούσε από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.

Από το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων έχει επισημάνει την υποχρέωση  της ολοκλήρωσης, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021, της εναρμόνισης της χώρας με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ένωσης,  όμως η κυβέρνηση δείχνει παντελή αδιαφορία.

Η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει στον παραπάνω σχεδιασμό σταθμίζοντας τους εθνικούς στόχους για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων πόρων, τη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα, των θαλάσσιων μεταφορών, του βιώσιμου τουρισμού, των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, την διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, των τοπικών οικονομιών των θαλάσσιων περιοχών και την κοινωνική συνοχή.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει στη σύνταξη και υποβολή προς την ΕΕ του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού αγνοώντας ακόμη και την προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ που εστάλει το Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να προβεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φαίνεται ακόμη και από την ανικανότητά της να ιδρύσει έστω τις 23 ΠΟΑΥ για την υδατοκαλλιέργεια καθώς έχουν προχωρήσει μόνο οι 6. Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται σε συνέχεια μια σειρά παραπομπών, προειδοποιήσεων και προστίμων που δέχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω μη συμμόρφωσης σε οδηγίες με περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόσημο. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για μια σειρά τέτοιων εξελίξεων που εκθέτουν την χώρα μας, απαξιώνουν τις περιβαλλοντικές ανάγκες και τελικά οδηγούν και σε μεγάλα πρόστιμα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός:

1.Για ποιον λόγο παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ δεν έχετε προβεί στη σύνταξη και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού;

2.Ποιες οι επιπτώσεις για τη χώρα λόγω μη τήρηση της Οδηγίας ΕΕ 2014/89 που αποτελεί συνιστώσα της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας;

3.Ποιες οι συνέπειες της χώρας για τη διασυνοριακή συνεργασία  και τις συνέργειες με άλλα κ-μ καθώς η Οδηγία ΕΕ 2014/89 εφαρμόζει και τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας;

4.Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να συμμορφωθεί η χώρα στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών και  με ποιο χρονοδιάγραμμα;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις