Τι έγιναν τα προγράμματα για Κάρλα και ακαλλιέργητα χωράφια;

«Είναι σημαντικό η κυβέρνηση, οι υπουργοί να επεξεργάζονται προγράμματα, να ενημερώνουν τον πρωθυπουργό. Αλλά είναι ακόμη καλύτερα να πιάνει και τον σφυγμό της κοινωνίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου που παλεύουν στα χωράφια, που η ζωή τους εξαρτάται από την επίλυση των προβλημάτων στον θεσσαλικό κάμπο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Πρωινή Επισκόπηση του Καναλιού της ΒΟΥΛΗΣ με τους δημοσιογράφους κ. Λάμπρο Πέγκοκαι κα Λουκία Γκάτσου.

 

Το πόρισμα των Ολλανδών επαναφέρει τον Αχελώο

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «ήταν πολύ σημαντικό που παρουσιάστηκε η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας. Μια μελέτη η οποία έχει δουλευτεί πολύ από ανθρώπους που έχουν γνώση και εξειδίκευση στα ζητήματα αυτά και δεν περιορίζεται μόνο στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, αλλά επεκτείνεται και στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος λειψυδρίας που έχει ο θεσσαλικός κάμπος και προχωρά και σε προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα λειψυδρίας στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με έργα στη Θεσσαλία, αλλά χρειάζεται -και εδώ είναι πολύ σημαντικό γιατί επισήμως ξαναμπαίνει στο δημόσιο διάλογο- η μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Ένα ζήτημα το οποίο μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια -είχαμε αντιδράσεις από άλλες περιοχές και διαμερίσματα της χώρας. Επισήμως πια μπαίνει αυτό στο τραπέζι, τίθεται και προφανώς και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με βάση και αυτό το δεδομένο».

 

Το τελικό ύψος αποζημιώσεων

Για τη συνάντηση που είχαν οι αγρότες της Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό ο κυβερνητικός βουλευτής ανέφερε ότι «κατανοώ την αγωνία των αγροτών πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν και είναι φίλοι μου, οπότε έχω και μια αμεσότερη ενημέρωση όσων ελέχθησαν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ερωτηματικά στα οποία ακόμη δεν υπήρξαν απαντήσεις. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε απάντηση, όπως μου λένε, στο ύψος των αποζημιώσεων. Όπως ξέρετε η κυβέρνηση έδωσε γενναίες προκαταβολές αποζημιώσεων, αλλά αναμένουμε το τελικό ύψος των αποζημιώσεων, το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό. Εάν περιοριστούμε σε αυτά που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός του Οργανισμού Αγροτικών Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ υπάρχει ένα ζήτημα. Φαντάζομαι, και η εικόνα που εισπράττω και εγώ είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε και με άλλη αφορμή ότι προσπαθούμε να “ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού”, προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες μας».

 

Αγωνία για χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν

Επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην αγωνία «τι θα γίνει με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πλέον των 100.000 που είναι πλημμυρισμένα στην περιοχή της Κάρλας» και γενικά «τι θα γίνει με τους αγρότες αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν φέτος και του χρόνου. Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει δύο προγράμματα, ένα για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, που τα χωράφια τους είναι πλημμυρισμένα και ένα δεύτερο για τη στήριξη των αγροτών που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους γιατί έχουν επιχωματώσεις, γιατί ήρθαν φερτά υλικά» και κατέληξε ότι «σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει δώσει εξετάσεις. Το ενδιαφέρον της είναι γνήσιο, δόθηκαν γενναία πακέτα στήριξης της Θεσσαλίας, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πιστεύω ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα τρέξουν πιο γρήγορα, με βάση και την σαφή βούληση του πρωθυπουργού να στηριχτεί έμπρακτα ο θεσσαλικός κάμπος, να ορθοποδήσει, γιατί η Θεσσαλία είναι ατμομηχανή της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας».

 

Όχι στη χαλαρή ψήφο

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πάντοτε πιο χαλαρή. Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να στείλουν και μηνύματα στην εκάστοτε κυβέρνηση και στα κόμματα πολλές φορές. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Για μας είναι μια ευκαιρία, επειδή ακριβώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ -χθες είχαμε προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη, αρχές Απριλίου θα έχουμε ένα Επετειακό Συνέδριο στο χώρο του Ζαππείου που είναι συνδεδεμένος με τη νεότερη ιστορία της χώρας και με την κορυφαία επιλογή του Εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την ένταξη εννοώ της χώρας στην ΕΟΚ- να επικοινωνήσουμε στους πολίτες το μήνυμα ότι είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και αυτή. Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας λαμβάνονται πια σε επίπεδο ΕΕ, Βρυξελλών, Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει όλο και περισσότερες εξουσίες. Άρα δεν ισχύει το επιχείρημα ότι πάμε πιο χαλαρά ή μπορεί και να απέχουμε ή μπορεί να στείλουμε και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, γιατί οι επιμέρους πολιτικές μπορεί να μας έχουν ενοχλήσει. Είναι σημαντική η κάλπη και είναι σημαντικό και το διακύβευμα για όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις