Το τέλος της (βιολογικής) γεωργίας;

Του Μάρκου Θεοδώρου

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των πενήντα τριών χιλιάδων (53.000) αιτήσεων για το Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης στα πλαίσια του Καν. της Ε.Ε. «περί βιολογικών μεθόδων παραγωγής», θα πρέπει λογικά να ικανοποιούν την κυβέρνηση, καθώς υπήρξε ένα απίστευτο πογκρόμ παρα-πληροφόρησης (με επιστολές sms, κλήσεις σε κινητά, αποστολή e-mail, με ταυτόχρονο προϋπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους το μέγιστο ποσό ανά στρέμμα ή ανά ζώο), χωρίς όμως καμία ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση.

Ο (υπερβολικά πολύ) μεγάλος αριθμός αιτήσεων, υπερκαλύπτει προφανώς το ποσό που έχει εγκριθεί αρχικά, τουλάχιστον κατά 100%, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες αδιαφάνειας ως προς την επιλογή των δικαιούχων, καθώς το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης είναι το δίκτυο Natura και ο χαρακτηρισμός των αγροτεμαχίων σε υψηλής, μέσης και χαμηλής παραγωγικότητας (πεδίον δόξης λαμπρό για βουλευτές και πολιτικάντηδες, που θα πιεστούν από τους ψηφοφόρους τους για ένταξη στο Πρόγραμμα).

Παρατηρήσαμε λοιπόν τον τελευταίο μήνα :

-          Γεωπόνους – Μελετητές που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη Καν. της Ε.Ε. (πόσο δε περισσότερο τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν), να διαφημίζουν το Πρόγραμμα, αναμένοντας «πελάτες», εισπράττοντας από πενήντα έως και εκατό (50-100) ευρώ για μία απλή αίτηση, χωρίς να ενημερώνουν καν στοιχειωδώς για τη βιολογική γεωργία & κτηνοτροφία τους (αδαείς στις περισσότερες των περιπτώσεων) ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

-          Υπαλλήλους της γαια επιχειρειν, που δεν έχουν καμία σχέση με την αγροτική (βιολογική, συμβατική το ίδιο κάνει) παραγωγή, να εξηγούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς τα οφέλη (επιδοτήσεις) του προγράμματος, λες και τα ποσά είναι σχεδόν ήδη πιστωμένα στα βιβλιάριά τους.

 

-          Ελεγκτές και υπαλλήλους Οργανισμών Ελέγχου & Πιστοποίησης να διαλαλούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ότι οι έλεγχοι θα είναι από τυπικοί έως ανύπαρκτοι και ότι η καταβολή των επιδοτήσεων είναι κάτι από παραπάνω σίγουρη, φυσικά προς άγρα πελατών, μη αναλογιζόμενοι ότι με τον τρόπο αυτό απαξιώνουν το ρόλο τους και μακροπρόθεσμα την ίδια τη δουλειά τους.

-          Αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν έχουν ιδέα για τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του Καν. να υποβάλλουν αιτήσεις δηλώνοντας ότι δεν θα τηρήσουν σε καμία περίπτωση τον Καν. και ότι απλά θα καρπωθούν τις επιδοτήσεις.

Το τι καταφέρνει η νεόκοπη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-(ΠΑΣΟΚ) είναι πασιφανές, διαλύει ένα από τα πιο σημαντικά όπλα-εργαλεία της ελληνικής υπαίθρου για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, καθώς είναι προφανές ότι σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι «θα κάνουν τα στραβά μάτια» προκειμένου να πετύχουμε «αύξηση του εισοδήματος» των αγροτών-κτηνοτρόφων «με κάθε τρόπο και μέσο».

Τα καταστροφικά αποτελέσματα δυστυχώς θα είναι μακροπρόθεσμα και άρα μη ζημιογόνα για την παρούσα κυβέρνηση, που δείχνει όχι απλά να πατά στα χνάρια των προηγούμενων, αλλά να δημιουργεί προϋποθέσεις πλήρους διάλυσης του πιο σημαντικού παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

 

Πετυχαίνει όμως «να προβάλλει έργο» και να αυτοδιαφημίζεται, ευελπιστώντας στην (επικείμενη εκλογική) στήριξη της πολυπληθούς ομάδας των αγροτών, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τον ήδη πολύπαθο και ευαίσθητο τομέα της βιολογικής γεωργίας & κτηνοτροφίας.

Ευτελίζει ένα ολόκληρο χώρο και απαξιώνει ουσιαστικά όλους όσοι τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια έχουν «ματώσει» προκειμένου να αναπτυχθεί η βιολογική γεωργία & κτηνοτροφία στη χώρα μας, παράγοντας αξιόπιστα και ασφαλή βιολογικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εξαγωγικής κυρίως δραστηριότητας βιολογικών προϊόντων.

Δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την ουσιαστική τήρηση και εφαρμογή του σχετικού Καν. της Ε.Ε. καθώς :

1)      Δεν απαιτεί την ύπαρξη καλλιεργητικού σχεδίου αμειψισπορών, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τη διατήρηση-συντήρηση της γονιμότητας των εδαφών, που είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της βιολογικής γεωργίας.

2)      Δεν απαιτεί συγκεκριμένο (πραγματικό) βοσκότοπο, παρά δίνοντας «τεχνική λύση» ναρκοθετεί ουσιαστικά το ίδιο το Πρόγραμμα, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να ταυτοποιήσει σε ποιες εκτάσεις βόσκουν τα ζώα.

3)      Δημιουργεί ανισότητες ως προς την ένταξη των «παλιών» βιο-παραγωγών σε 5-ετές πρόγραμμα, αφήνοντας «παραθυράκια» για το χαρακτηρισμό τους σαν τέτοιους, από τη στιγμή που θεωρεί «παλιό» βιο-παραγωγό όποιον είχε την προνοητικότητα να ζητήσει εγγραφή (και να την πετύχει στις περισσότερες των περιπτώσεων) σε Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης έστω και μία (1) ημέρα πριν την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής Προκήρυξης.

4)      Δεν ξεκαθαρίζει το Μητρώο των Οργανισμών Ελέγχου & Πιστοποίησης, αφήνοντας πολλούς από αυτούς να λειτουργούν ανεξέλεγκτα (π.χ. συγκεκριμένος Οργανισμός έχει δηλώσει επίσημα ότι τη διετία 2012-3 δεν πραγματοποίησε κανένα έλεγχο!).

5)      Δεν εξασφαλίζει την πρότερη εκπαίδευση των υποψήφιων βιο-παραγωγών, ώστε αυτοί να ενημερωθούν για τις ενδεδειγμένες πρακτικές, χρήσεις προϊόντων (λίπανσης &ν φυτοπροστασίας) και επεμβάσεις, σύμφωνα πάντα με τον Καν. της Ε.Ε.

6)      Δεν δημιουργεί Μητρώο επιτρεπόμενων σκευασμάτων, αφήνοντας την κάθε εμπορική εταιρεία και τον κάθε Οργανισμό να κρίνουν (ανεξέλεγκτα) αν και κατά πόσο κάποιο σκεύασμα μπορεί ή όχι να εφαρμοστεί στη βιολογική γεωργία.

7)      Δεν δημιουργεί Μητρώο Ελεγκτών, αφήνοντας όλους όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, να μπορούν να το κάνουν, ασχέτως των άλλων επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργούν συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων (π.χ. κάποιος γεωπόνος μπορεί να είναι ταυτόχρονα σύμβουλος-μελετητής, ελεγκτής, παραγωγός, έμπορος εφοδίων ή γεωργικών προϊόντων κλπ.).

8)      Δεν νομοθετεί ξεχωριστές αγορές για τους βιο-παραγωγούς, δεν ελέγχει αυτές που λειτουργούν, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τόσο τους βιο-παραγωγούς όσο και τους βιο-καταναλωτές στην ασυδοσία ορισμένων επιτήδειων αετονύχηδων.

Ένα σημαντικό ερώτημα επίσης, είναι, γιατί δεν περιλαμβάνει τις Δ.Α.Ο.Κ. σαν ενδιάμεσο φορέα αξιολόγησης, επίβλεψης των αιτούντων, παρότι τα τελευταία χρόνια οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είχαν αποκτήσει σχετική εμπειρία και αποδεδειγμένα είχαν αρκετά μεγάλη συμβολή στην (μερική μέχρι σήμερα), πετυχημένη ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Μήπως για να μπορούν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να δημιουργούν «μαϊμούδες» εταιρείες με ανύπαρκτα κτήματα και ζώα και να απολαμβάνουν έτσι κάποιοι ανέξοδα και ακούραστα επιδοτήσεις;

Τέλος, σημειώνω ότι η μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς με την τακτική που ακολούθησαν, η επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των παραγωγών, είναι ότι το σύστημα είναι διαβλητό, ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και ότι όλοι σχεδόν οι βιο-παραγωγοί παράγουν «μαϊμούδες» βιολογικά προϊόντα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις