Διάφορα «παιχνίδια» με τις τιμές του σύσπορου βαμβακιού

Να πούμε τα «σύκα-σύκα» και τη «σκάφη-σκάφη» για τα σύσπορα

Παρατηρώ μερικούς, να προσπαθούν να παίξουν διάφορα «παιχνίδια» με τις τιμές του σύσπορου βαμβακιού.

Παρατηρώ κάποιους άλλους να προσπαθούν να «ομογενοποιήσουν» όλα τα βαμβάκια... έστω κι αν «τα μεν δεν έχουν καμιά σχέση με τα δε…»! και να προσπαθούν «με το δικό τους τρόπο» να ισοπεδώσουν το ζήτημα των τιμών στον - εξόχως παραπλανητικό - συλλογισμό (αν και φαίνεται απλοϊκός….) «πόσο πληρώθηκες εσύ;… Α, άρα τόσο πρέπει να πληρωθώ κι εγώ…».

Εμείς, εδώ στο www.cotton-net.gr, στον πίνακα τιμών που δημοσιεύουμε καθημερινά, και στο διάγραμμα της διακύμανσης των τιμών του συσπόρου (με αναγωγή, και με διαφορετικές αποδόσεις σε ίνα) σημειώνουμε με «βελάκια» και αναφέρουμε: 

Οι δείκτες τιμών (μηνών) του NYCE αποτελούν τη "βάση" της τιμής διαπραγμάτευσης/συμφωνίας μεταξύ πωλητών-αγοραστών βάμβακος.

Σε ότι αφορά τις τιμές με "αναγωγή" σε σύσπορο, με διαφορετικές αποδόσεις αυτού σε ίνα, φυσικά στον παρόντα πίνακα δεν συνυπολογίζονται τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βάμβακος ("χέρι", χρώμα, ξένες ύλες, υγρασία, micronaire, μήκος ίνας, σημείο παράδοσης συσπόρου) και άλλα όπως ο χρόνος αποπληρωμής, η σοβαρότητα - αξιοπιστία - φερεγγυότητα ή το ρίσκο συνεργασίας με τον κάθε αγοραστή, τα οποία αθροιστικά προσδιορίζουν και καθορίζουν την τελική τιμή του συσπόρου βάμβακος.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, για τον κάθε καλόπιστο αναγνώστη μας

Πάνω-κάτω +/-1% απόδοση σε ίνα επηρεάζει την τιμή του συσπόρου κατά +/-1,3 λεπτά του ευρώ περίπου (για την ακρίβεια με τα σημερινά δεδομένα του χρηματιστηρίου 1,26 λεπτά/κιλό), για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της χρονιάς. 
Δεν είναι αστείο μέγεθος. Απεναντίας είναι πάρα πολύ σημαντικό!
Δεν είναι όμως μόνο η απόδοση σε ίνα!
Για να έχουν λοιπόν δύο σύσπορα την ίδια τιμή θα πρέπει, αφενός να έχουν την ίδια απόδοση σε ίνα, αλλά να είναι σύσπορα:
· Ομοιόμορφα! Είναι άλλο πράγμα να είναι το σύσπορο μονοποικιλιακό και άλλο πράγμα το σύσπορο να αποτελεί «ανακάτεμα» 3-4 ποικιλιών, κι αυτές να είναι ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους…)

 • από το ίδιο «χέρι» (1ο χέρι, 2ο χέρι, 1ο και 2ο χέρι μαζί κ.ο.κ.)
 •  που έχουν την ίδια αναλογία 1ου / 2ου χεριού (θυμηθείτε οι παλαιότεροι πόσο πληρώνονταν το 1ο και πόσο το 2ο χέρι… όταν είχαμε δραχμή…)
 • με το ίδιο ποσοστό ξένων υλών,
 • με το ίδιο ποσοστό  υγρασίας,  
 • με το ίδιο χρώμα,
 • με το ίδιο micronaire (δηλαδή την ωριμότητα και τη λεπτότητα της ίνας),
 • με το ίδιο μήκος ίνας,
 • με τον ίδιο χρόνο αποπληρωμής τους από τον αγοραστή τους,
 • με το ίδιο σημείο παράδοσης (άλλο είναι να «ρίχνεις» το βαμβάκι «κάτω στο χωράφι», κι άλλο να το πας εσύ στο εκκοκκιστήριο)
 •  
 • που αγοράστηκαν από αγοραστές της ίδιας σοβαρότητας, της ίδιας φερεγγυότητας και της ίδιας αξιοπιστίας καθώς «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός», όπως λέει ο λαός μας!

Αν δεν είναι «όμοια» τα σύσπορα τότε η σύγκριση των τιμών ξεκινά από λάθος βάση!
Έτσι, μπορεί ένα βαμβάκι να πάρει τιμή π.χ. 100 κι αυτή να το «αδικεί»… κι ένα βαμβάκι να πάρει τιμή π.χ. 80 κι αυτή να είναι πάρα πολύ μεγάλη!!! (οι τιμές που αναφέρω είναι ΕΚΤΟΣ της φετινής τιμολογιακής συγκυρίας για να μη γίνει παρεξήγηση και σύγχυση….).
Σε κάθε πάντως περίπτωση, κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, δεν υπάρχει αγοραστής/εκκοκκιστής που δε θέλει ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ και ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ τον προμηθευτή του (αγρότη).
Όμως ο κάθε αγοραστής αποτελεί τον ενδιάμεσο μεταξύ του παραγωγού και της «αγοράς»!
Και η «αγορά» είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ, αυτή που πληρώνει, και αυτή που διαμορφώνει τις τιμές!
Φέτος, πάντως, ξεκινάνε όλα τα βαμβάκια από την ίδια αφετηρία σε ότι αφορά τον τρόπο συλλογής τους, μετά το έμμεσο «απαγορευτικό» του ΥΠΑΑΤ στο μάζεμα με μηχανές stripper, καθώς όλα τα βαμβάκια θα μαζευτούν πλέον με picker μηχανές!

Με διόρθωση -0,71c/lib «έκλεισε» ο Δεκέμβρης στο χρηματιστήριο την Τρίτη 26-9-2017, καθώς άνοιξε σήμερα στα 69,49 c/lib, κινούμενο σε ένα ενδοσυνεδριακό εύρος μεταξύ 68,50 c/lib (το χαμηλότερο) και 69,73 c/lib (το υψηλότερο), για να «κλείσει» τελικά στα 68,75 c/lib (-0,71 c/lib από το χθεσινό «κλείσιμο» της Δευτέρας).

Τα βλέμματα όλων είναι και πάλι στραμμένα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου...
Οι Γερμανικές κάλπες θα επιδράσουν σημαντικά στην ισοτιμία για αρκετό διάστημα... 
Σήμερα το δολάριο «δυνάμωσε» κι άλλο… και EUR 1 = USD 1.1787

 

Πιστοί στο καθημερινό μας ραντεβού, σας παρουσιάζουμε τα σημερινά μεγέθη τιμών (26-9-2017) όπως διαμορφώθηκαν, μετά το αποψινό «κλείσιμο» του χρηματιστηρίου ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ):

Τελευταία ενημέρωση: ( 26 09 2017 )

 

Τα μάτια σας στις αποφυλλώσεις!

Καλή συγκομιδή και καλές παραγωγές!

Μπαντής Αθανάσιος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις