«Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια»

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον ελαιώνα; Τι αποστάσεις πρέπει να έχουν τα δέντρα για να έχουν καλύτερη απόδοση; Πως μπορούμε να αρδεύουμε με μέτρο κάνοντας οικονομία στο νερό;
Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα
«Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια», που πραγματοποιήθηκε από τις 11 ως τις 13 Νοεμβρίου 2013 στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.


Διοργανωτές του συνεδρίου, το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την  Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.
Η εκπαίδευση έγινε στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές
περιοχές της Ελλάδας με καινοτόμες πρακτικές ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς».
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης ελαιώνων, την εγκατάσταση ελαιώνα, την άρδευση, λίπανσης και
φυτοπροστασία της ελιάς, την επεξεργασία του ελαιόκαρπου και την ποιότητα ελαιολάδου, την παρασκευή και οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, τα σχήματα πιστοποιημένης ποιότητας στην ελαιοκομία και την εμπορία και προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων. Η εκπαίδευση περιλάμβανε και πρακτική άσκηση των
εκπαιδευόμενων με επισκέψεις σε ελαιώνες και ελαιουργεία της περιοχής.
«Συνεργαζόμαστε με επιστημονικούς φορείς εγνωσμένου κύρους, όπως είναι το
Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, για να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα και να ενισχύσουμε την εκπαίδευση και κατάρτιση των ντόπιων παραγωγών σε ανερχόμενους τομείς της αγροτικής παραγωγής, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε στην έναρξη της ημερίδας ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος  Τζιτζικώστας.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης χαιρέτισε την συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι το Ινστιτούτο Ελιάς μπορεί να στηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα της χώρας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, δηλαδή ποικιλίες και εδαφο-κλιματικό περιβάλλον.


Την εκπαίδευση παρακολούθησαν πολλοί γεωτεχνικοί και μεγάλος αριθμός παραγωγών και ελαιοκαλλιεργητών. Στο τέλος έγινε συζήτηση και με τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα και κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις