Οι συνεταιρισμοί μοιράζονται τα οράματά τους για την αγορά

Οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία συναντήθηκαν τον Ιούλιο για να συζητήσουν τα οράματά τους για την δραστηριοποίηση στην αγορά οίνου. Δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να εργαστούν για την αύξηση των μεριδίων τους, στην αγορά οίνου.

Με μια καλή συγκομιδή ως προς την ποιότητα που αναμένεται στην Ισπανία περίπου στα 48 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μια ικανοποιητική συγκομιδή στην Ιταλία περίπου στα 46 εκατομμύρια εκατόλιτρα και μια γαλλική συγκομιδή σε πτώση στα 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν μια ισορροπημένη ευρωπαϊκή αγορά για την περίοδο 2016-2017. "Τα αποθέματα βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα, εκτός από γαλλικά ροζέ κρασιά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πτώση των τιμών. Συνολικά, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές" διαβεβαιώνει ο Thierry Coste, Πρόεδρος της Ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca, μετά τη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των συνεταιρισμών των τριών χωρών.

 

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πέσουν οι τιμές". Πέρα από αυτή την τρέχουσα ανάλυση, οι ευρωπαίοι συνεταιριστές ασχολήθηκαν με το θέμα των τιμών των οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη. "Όχι μόνο στην Ισπανία αλλά πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία, καθώς ορισμένες τιμές είναι χαμηλές στα € 37 / hl", σημειώνει ο Thierry Coste. Οι συνεταιρισμοί μοιράζονται έτσι την ίδια αγωνία και επιθυμούν να μελετήσουν με τα διαθέσιμα εργαλεία «πως οι τιμές θα αυξηθούν για την εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών», εξηγεί ο Thierry Coste. Όλα αυτά χωρίς να παραβιαστούν οι συμφωνίες, οι οποίες απαγορεύουν τη διαμόρφωση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού. «Η Ισπανία σχεδιάζει να εφαρμόσει τεχνικά μέτρα αυτό το φθινόπωρο." Θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή ποιοτικών μέτρων, ενώ εργάζονται για την επιλογή των σταφυλιών και τις μεθόδους οινοποίησης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συνεργάτες έχουν υποσχεθεί να διερευνήσουν πιθανά μέτρα διαχείρισης. Ο Thierry Coste παρατήρησε: «πρέπει να θυμόμαστε ότι με το τέλος του εμπλουτισμού αιωρούνται κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα επιτραπέζιων οίνων στην αγορά».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις