Τα Αμπελάκια κι οι συνεταιριστές του πλανήτη


Πάνω από 750 εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο είναι μέλη σε κάποιο συνεταιρισμό, με βασική αρχή την ελεύθερη και εθελοντική συμμετοχή και τη συλλογική δράση.  
Ο συνεταιρισμός στηρίζεται στη βάση μιας ιδιότυπης αλληλεγγύης, με στόχο οικονομικά οφέλη, γι΄ αυτό και παραμένει μια από τις ισχυρότερες συλλογικότητες παγκοσμίως.
Στην ελληνική Ιστορία, ως πρώιμη μορφή αγροτικού συνεργατισμού θεωρούνται τα Αμπελάκια της Λάρισας, κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών. Άλλοι τοποθετούν την ίδρυσή του χρονικά το 1778 κι άλλοι το 1780. Σημασία έχει ότι το πείραμα των Αμπελακίων, με 6.000 άτομα στην παραγωγή και εξαγωγή νημάτων λειτούργησε εξαίσια για 30 και πλέον χρόνια, κάνοντας εξαγωγές με επίκεντρο τη Βιέννη στον ευρωπαϊκό χώρο.
Εξαιτίας του συνεταιρισμού των Αμπελακίων άλλαξαν τα δεδομένα της περιοχής: Οργανώθηκε  υγειονομική περίθαλψη, δημιουργήθηκαν δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, σχολεία, βιβλιοθήκες, ειδικές ενισχύσεις για άπορα και ορφανά παιδιά, μέχρι και πειραματικό εργαστήριο Φυσικής!
Όμως επειδή τα θαύματα δεν κρατούν πολύ, μια σειρά από συγκυρίες και γεγονότα, το 1811 και 1812:  Την πτώχευση αυστριακών τραπεζών (πουθενά δεν μπορεί να είναι τελικά κάποιος σίγουρος), την  εισβολή του στρατού του Αλή πασά, την εκβιομηχάνιση αγγλικών νηματουργείων, την επιδημία πανώλης, αλλά και τις έριδες μεταξύ των συνεταιριστών, που το οδήγησαν σε μαρασμό.
    

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις