Ο πλούτος των ελληνικών θαλασσών στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Άρθρο του

Γιάννη Ζαχαρή,

Senior manager της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα – Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς

 

Ένα νέο κεφάλαιο στην αγροτική οικονομία ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς. Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Αλιείας είναι η νέα στρατηγική κίνησή της, με την οποία επεκτείνει  την στήριξή της στην αλυσίδα της αγροδιατροφής.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη λειτουργία του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας, της Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, της Συμβολαιακής Αγροεφοδίων και της Συμβολαιακής Τραπεζικής, η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στον αγροτικό τομέα κάνει την επόμενη μεγάλη παρέμβασή της με την υποστήριξη ενός ακόμη τομέα με σημαντικό αποτύπωμα στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.

Οι μηχανότρατες και τα γρι γρι που οργώνουν κάθε νύχτα τις ελληνικές θάλασσες για να φέρουν στο τραπέζι μας την ψαριά τους, υποστηρίζονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο Έλληνας αλιέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Αλιείας έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, ώστε να ανταποκριθεί στις δαπάνες της αλιευτικής του δραστηριότητας, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή των αλιευμάτων του όταν τα παραδώσει στην εταιρεία. Η αλιευτική εταιρεία υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από την Τράπεζα και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανέλιξή της σε ένα κλάδο με προοπτικές και δη με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περίπου 15.500 αλιευτικά σκάφη (ο πολυπληθέστερος στόλος της Ε.Ε.) ψαρεύουν κάθε χρόνο κοντά 150.000 τόνους φέρνοντας την Ελλάδα στη 12η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ελληνικές ψαριές προτιμώνται και από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τα ψάρια βρίσκονται στη 2η θέση της λίστας των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Η ιχθυοκαλλιέργεια παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια με το 85% της παραγωγής να διοχετεύεται σε χώρες της Ευρώπης (93%) –κυρίως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, της Β. Αμερικής (4%) και άλλες χώρες (3%). Η τσιπούρα και το λαβράκι είναι τα κυρίαρχα εκτρεφόμενα ψάρια, καθώς αντιπροσωπεύουν το 98% του όγκου παραγωγής ψαριών υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ). Το 2015 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 110.000 τόνους, αξίας 595 εκατ. ευρώ.

Η σημασία που έχει ο τομέας της αλιείας υπερβαίνει την άμεση συμβολή του στο Α.Ε.Π. της χώρας, καθώς συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού πολλών παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων. Ο τομέας συνεισφέρει  στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές (περίπου 20.000 εργαζόμενοι απασχολούνται συνολικά στη θαλάσσια αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια αλλά και στη μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων), στην αειφόρο και βιώσιμη αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων, καθώς και στην ανάπτυξη κλάδων (όπως της υδατοκαλλιέργειας) που έχουν επιδείξει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχει επιλέξει να στηρίξει τον αλιευτικό τομέα καθώς θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Στόχος της Τράπεζας είναι να συνδέσει και να αναδείξει τις ισχυρές, αειφόρες και εξωστρεφείς δράσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να λειτουργούν ακόμα πιο αποτελεσματικά συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις