Αίτημα της ΕΕ για την πλήρη συμμόρφωση  με τον κανανονισμό για την αλίεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει επίσημο αίτημα στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία με το οποίο τις καλεί να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο της αλιείας, ειδικότερα όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίζουν την απευθείας ηλεκτρονική ανταλλαγή των αλιευτικών δεδομένων με άλλα κράτη μέλη.

Όπως ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν τα απαραίτητα συστήματα που να επιτρέπουν την ηλεκτρονική ανταλλαγή αλιευτικών δεδομένων. Η έλλειψη ενός τέτοιου συστήματος δεν θα επιτρέπει, ενδεχομένως, στα σκάφη των άλλων κρατών μελών να ασκούν το δικαίωμά τους να αλιεύουν στις εν λόγω τρεις χώρες ούτε να εκφορτώνουν ή να πωλούν αλιεύματα στο έδαφός τους. Ομοίως, τα αλιευτικά σκάφη με σημαία Βουλγαρίας, Ελλάδας ή Σλοβενίας ενδέχεται να μην μπορούν να αλιεύουν εκτός των υδάτων των εν λόγω χωρών ούτε να εκφορτώνουν ή να πωλούν αλιεύματα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης σκαφών, πληροφορίες που περιέχει το ημερολόγιο αλιείας, δηλώσεις εκφόρτωσης και άλλες δηλώσεις. Αυτές οι απαιτήσεις είναι υποχρεωτικές από την 1η Ιανουαρίου 2010 για όλα τα κράτη μέλη. Η πλήρης και ορθή εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία συνιστά προτεραιότητα για την Επιτροπή και αποβλέπει στην εξασφάλιση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών.

Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές ενέργειες εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις