Προβληματισμός από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Πηνειό ποταμό

Στην έλλειψη νερού στον Πηνειό ποταμό αποδίδουν στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή της γέφυρας των Μεγάλων Καλυβίων στα Τρίκαλα. Το περασμένο Σάββατο οι όχθες του ποταμού κατακλύστηκαν από χιλιάδες νεκρά ψάρια με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση και προβληματισμός μεταξύ των κατοίκων της περιοχής των Καλυβίων.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Τρικάλων κ. Κ. Μπάρδας απέδωσε το όλο θέμα στο ότι «ο Πηνειός δεν έχει νερό» και πρότεινε, ως εξ αυτού την εκτροπή του Αχελώου, προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο ειδικά τον Σεπτέμβριο. «Είναι ανάγκη – σημείωσε – τώρα που αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο περιβάλλον να εκτραπεί ο Αχελώος, ώστε να έχουμε νερό». Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «πάει χαμένο το νερό του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα», ενώ ειδικά για το θέμα των νεκρών ψαριών, το απέδωσε στην έλλειψη οξυγόνου, εξαιτίας της έλλειψης νερού στο ποτάμι. Τόνισε, πάντως ότι ειδικός ιχθυολόγος μελετά το πρόβλημα, για λογαριασμό της Περιφέρειας και δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες άλλες αιτίες για το φαινόμενο.
Στο μεταξύ, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστώσουν τις αιτίες του θανάτου τόσων πολλών ψαριών.
Ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται χαμηλή ροή του ποταμού σε συγκεκριμένα σημεία της περιφερειακής ενότητας, ειδικά από την Καλαμπάκα μέχρι το Διαλεχτό. Σε αυτά τα σημεία το ποτάμι παρουσιάζει υπόγειες ροές, λόγω της σύνθεσης των ιζημάτων της κοίτης. Με απλά λόγια, η στάθμη κινείται κάτω από τις πέτρες (κροκάλες) , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποτάμι στερεύει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό, όταν από το Διαλεχτό και μέχρι τα Καλύβια το ποτάμι έχει νερό κανονικά. Πέραν αυτού, ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι στο ίδιο σημείο που εμφανίζεται χαμηλή ροή, το ποτάμι έχει υπόγεια ροή. Απλώς, η γεωλογική σύσταση της κοίτης σε κάποια σημεία δημιουργεί εικόνα αποξήρανσης, Το νερό δηλαδή έχει υπόγεια ροή και εμφανίζεται ξανά στα σημεία εκείνα που η κοίτη έχει άμμο. Αυτά για το διάστημα μετά από παρατεταμένη ανομβρία.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα νεκρά ψάρια εγκλωβίστηκαν σε σημεία που είχε λακούβες με νερό. Όταν οι τελευταίες αποκόπηκαν, δεν βρήκαν οξυγόνο.
Όπως και να έχει, πάντως, οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Περιφέρειας και εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις