«Καμπούρικα» δελφίνια κολυμπούν στα νερά της Αυστραλίας

ΚΑΜΠΕΡΑ: Ένα νέο είδος δελφινιού ανακάλυψε η επιστημονική έρευνα  της Εταιρίας Διατήρησης της Άγριας Ζωής, μιας παγκόσμιας ομάδας με επίκεντρο τις ΗΠΑ, στ΄ανοιχτά της βόρειας Αυστραλίας, που ανήκει σε μια οικογένεια δελφινιών με χαρακτηριστική καμπούρα.
Τα δελφίνια με την καμπούρα, ονομάστηκαν έτσι λόγω του διακριτικού εξογκώματος ακριβώς κάτω ραχιαίο πτερύγιο τους. Όταν τα δελφίνια αυτά είναι βρέφη γεννιούνται μ΄ ένα κρεμώδες ή περλέ λευκό χρώμα παρόμοιο με μια φάλαινα beluga και σκουραίνουν σε γκρι, όταν ενηλικιωθούν. Συνήθως το δελφίνι αυτό φτάνει τα 2,4 μέτρα σε μήκος.
Όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν τουλάχιστον 4 είδη στην οικογένεια των δελφινιών, που έχει επικρατήσει να τα λένε ως τα «δελφίνια με την καμπούρα» (Humpback).
Το δελφίνι του Ατλαντικού (Sousa teuzii) το οποίο συναντάται στον Ατλαντικό έξω από τη δυτική Αφρική, το δελφίνι του Ινδο-Ειρηνικού (Sousa plumbea) στον κεντρικό και δυτικό Ινδικό Ωκεανό, ένα δεύτερο είδος Ινδο-Ειρηνικού (Sousa chinensis) στα ανατολικά του Ινδικού και δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού και το νέο είδος που ανακαλύφθηκε τώρα στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας και το οποίο δεν έχει αποκτήσει ακόμα επιστημονική ονομασία.

 Τι έδειξε η επιστημονική έρευνα

 Η αμερικανική ερευνητική ομάδα εξέτασε  180 κρανία νεκρών δελφινιών και συγκέντρωσε 235 δείγματα ιστών από ζώντα καμπούρικα δελφίνια προκειμένου να γίνει ανάλυση DNA ώστε να διαπιστωθούν παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του νέου είδους με τα ήδη γνωστά.  
"Με βάση τη συνδυασμένη γενετικές και μορφολογικές αναλύσεις μας, υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τουλάχιστον τέσσερα είδη του γένους», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Μάρτιν Μέντεζ, ο οποίος έγραψε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Molecular Ecology, προσθέτοντας ότι αυτό περιελάμβανε «νέα-ακόμη-απροσδιόριστα είδη της  βόρειας Αυστραλίας ".
Ο βιολόγος Γκουίντο Πάρα, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Flinders University της Αυστραλίας εξήγησε ότι  είχε από καιρό συζητηθεί ότι τα τοπικά είδη δελφινιών με τη χαρακτηριστική καμπούρα ήταν διαφορετικά από τα μακρινά ξαδέρφιά τους, αλλά δεν υπήρξαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κάτι που συνέβη μόλις την περασμένη Πέμπτη.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις