Νέα προγράμματα Ιχθυοκαλλιεργειών ως το Μάιο


Νέα προγράμματα για ιχθυοκαλλιέργειες, μεταποίηση κι εμπορία αναμένεται να τρέξουν το πρώτο εξάμηνο του 2014, Θεού θέλοντος κι εκλογικής διαδικασίας, επιτρέπουσας, από χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Αλιείας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο είναι έτοιμο από πλευράς της Ειδικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μ΄ επικεφαλής τον Δημήτρη Ιατρίδη, κι είναι στα σκαριά νέες προσκλήσεις για έναν κλάδο, που είχε  το προηγούμενο διάστημα έντονες  αναταράξεις, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Η Τουρκία μπήκε δυναμικά στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, λόγω των επιδοτήσεων προς τις υδατοκαλλιέργειες ενώ η πανευρωπαϊκή κρίση επηρέασε τις μεγάλες ελληνικές μονάδες οι οποίες είχαν εξαγωγικό χαρακτήρα και μείωσαν τις τιμές με αποτέλεσμα κι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  να στραγγαλίζονται οικονομικά.     

Το τοπίο στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι αρκετά θολό μετά και το ναυάγιο στη συμφωνία Δία – Σελόντα ενώ αναμένεται να υπάρξουν, εκ νέου  προσπάθειες για συγχωνεύσεις δεδομένου ότι η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική τάσσεται υπέρ των Οργανώσεων Παραγωγών κι εμπράκτως, με συγκεκριμένα μέτρα.

Ζητούμενο παραμένει ωστόσο, το ταμείο Αλιείας, τύπου ΕΤΕΑΝ, ώστε να μπορούν να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις, αντί να περιμένουν με σταυρωμένα χέρια οι ιδιοκτήτες των μονάδων για εγκρίσεις.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις