Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε συνάντηση σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου, με τον εκπρόσωπο του κλάδου των Ελλήνων Υδατοκαλλιεργητών κ. Αριστείδη Μπελλέ, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού κλάδου για την ελληνική παραγωγή, τις εξαγωγές και την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε τις πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, όπως:
• την πρόσφατη προώθηση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, στη σύνταξη του οποίου συνέβαλλε και ο κλάδος και ο κ. Μπελλές ως εκπρόσωπός του, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε προσωπικά και ο Υπουργός,
• την έγκριση 97 επενδυτικών σχεδίων, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας,
• τη θέσπιση για πρώτη φορά Ζωνών Υδατοκαλλιέργειας .

Ο κ. Τσαυτάρης συζήτησε με τον κ. Μπελλέ τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου και ζήτησε την άμεση στήριξη των τραπεζών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, υπογραμμίζοντας την οικονομική, περιβαλλοντική και εξαγωγική διάσταση του κλάδου, όπως και τη διάσταση της απασχόλησης.

«Όλα τα παραπάνω, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός, «θα ακυρωθούν στην πράξη χωρίς την τραπεζική υποστήριξη του κλάδου» και κάλεσε όλες τις τράπεζες που το προηγούμενο διάστημα ωφελήθηκαν και αυτές από την πετυχημένη πορεία του κλάδου, να αποτρέψουν την κατάρρευσή του.

Ο κ. Μπελλές επεσήμανε ότι ο τομέας αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες και ζήτησε από τον κ. Τσαυτάρη την παρέμβασή του, ώστε να επιλυθούν συντονισμένα τα οικονομικά προβλήματα από τις τράπεζες. Ανέφερε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες διεύρυνσης των δυνατοτήτων καλλιέργειας με άλλες μορφές, νέα είδη και προς την κατεύθυνση των πιστοποιημένων προϊόντων.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μ. Κορασίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ, και συζητήθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων καλλιέργειας με άλλες μορφές για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τη χρήση γεωθερμίας για τη θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, την καλλιέργεια νέων ειδών και πιστοποιημένων προϊόντων, τη δημιουργία συμπράξεων καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία με τη συμμετοχή πολλών και ποικίλων φορέων του κλάδου με την αξιοποίηση καινοτομιών κ.ά.. Δράσεις που θα υποστηριχθούν από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική που βρίσκεται στο ξεκίνημά της και θα συζητηθεί τόσο σε επικείμενη ημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όσο και στη μεγάλη συνάντηση για τον κλάδο της Αλιείας που θα γίνει το επόμενο διάστημα στη Χαλκίδα.

Ο κ Τσαυτάρης επεσήμανε ότι «ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών προάγει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Αλιείας, έναν τομέα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την κοινωνική συνοχή των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών», ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι χάρις στα προϊόντα των υδατοκαλλιεργειών που καλύπτουν μέρος των μεγάλων αναγκών για κατανάλωση ψαριών ένεκα τόσο της δημογραφικής έκρηξης, αλλά και των αλλαγών των καταναλωτικών προτύπων προς την προτίμηση των καταναλωτών για την απόκτηση των απαραίτητων πρωτεϊνών από τα ψάρια αντί των κρεάτων, οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων και μειώνουν την υπεραλίευση στις θάλασσες.

Το θέμα αυτό μάλιστα είναι το αντικείμενο της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και με τη στήριξη της Ελληνικής Προεδρίας, για την Παγκόσμια Αλιευτική Ικανότητα ("Global Fishing Capacity – Less is more"), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σήμερα 13 και αύριο 14 Μαρτίου 2014, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θάλασσας και Αλιείας κας Μαρίας Δαμανάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, του Βρετανού Επιχειρηματία Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον και του Πρέσβη Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων κ. Πιερ Υβ Κουστώ.

Στήριξη των επενδύσεων στις Υδατοκαλλιέργειες

Το ΥπΑΑΤ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013 έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 110 επενδυτικών σχεδίων που είχαν κατατεθεί στο Πρόγραμμα και που βρίσκονταν «κολλημένες» εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Έτσι, μετά το πέρας της αξιολόγησης εντάχθηκαν στο ΕΠΑΛ 2007-2013, 97 επενδυτικά σχέδια στον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν στον εκσυγχρονισμό μονάδων υδατοκαλλιεργειών, στις μετεγκαταστάσεις ή επεκτάσεις μονάδων, στην καλλιέργεια νέων ειδών κ.ά.

Θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Παράλληλα, για την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου , το Υπουργείο θεσμοθέτησε την πρώτη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στην περιοχή της Πιερίας, ενώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο η θεσμοθέτηση άλλων δύο Π.Ο.Α.Υ. σε Εύβοια και Θερμαϊκό.

Οι Π.Ο.Α.Υ. είναι θαλάσσιες ζώνες που θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποσκοπούν στην οργάνωση και την αειφόρο ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, εξαλείφοντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αποτελούσαν περιοριστικό παράγονται της ανάπτυξης του κλάδου.

Στις περιοχές αυτές θέτονται σαφής όροι λειτουργίας και μετεγκατάστασης των μονάδων υδατοκαλλιεργειών, δημιουργείται φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα παρακολουθεί την εφαρμογή των θεσπισθέντων κανόνων, ενώ παράλληλα, μέσω του φορέα, θα μπορούν οι μονάδες να εντάσσονται σε Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα του ΕΠΑΛ.

Τέλος, μέσω των Π.Ο.Α.Υ. θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συνεργασία των επί μέρους μονάδων υδατοκαλλιεργειών, με γνώμονα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και την προστασία του περιβάλλοντος. Δίνεται ένα τέλος, λοιπόν, στη μέχρι σήμερα σχετικά άναρχη εξάπλωση των υδατοκαλλιεργειών και της δημιουργίας παράνομων μονάδων στην Ελλάδα.

Το Νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις Υδατοκαλλιέργειες

Τέλος, το Υπουργείο ήδη προωθεί Σχέδιο Νόμου για τις Υδατοκαλλιέργειες, με το οποίο επιχειρείται η περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου. Το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις, μετά και από τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων, το Σχέδιο Νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σκοπός του Νόμου είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο της αειφόρου λειτουργίας και της δραστηριότητας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις μονάδες που εγκαθίστανται σε υδάτινη έκταση, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τους εγκαταστάσεων.
Στόχος είναι να παραχθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των Υδατοκαλλιεργειών για την επίτευξη θετικού ισοζυγίου αλιευτικών προϊόντων και να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφόρο βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της αειφόρου λειτουργίας τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας ακτογραμμής.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τομές, όπως:
- Ο Ορισμός του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών – ΕΠΑΥ, το οποίο περιλαμβάνει τους εθνικούς στόχους ανάπτυξης, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις του εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο πάντοτε της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών (Ε.Σ.ΥΔ), το οποίο γνωμοδοτεί, τόσο επί θεμάτων πολιτικής, όσο και επί θεμάτων του κλάδου.
- Ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων παραχώρησης από το Δημόσιο, της χρήσης κατάλληλων υδάτινων εκτάσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων εντατικής ή ημιεντατικής μορφής υδατοκαλλιέργειας. Επιπλέον, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων για τη δοκιμαστική ή πειραματική εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας, καθώς και για τους τρόπους που αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Επίσης καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την παραχώρηση σε Φορείς Διαχείρισης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).
-Ο καθορισμός των λεπτομερειών αναμίσθωσης, επέκτασης και μετεγκατάστασης των κατάλληλων υδάτινων εκτάσεων για τη χρήση της υδατοκαλλιέργειας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Ο τομέας των Υδατοκαλλιεργειών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» που προωθείται, τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Ο τομέας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής του τόπου μας, με μεγάλη εξαγωγική δυναμική και ιδιαίτερα αυξημένες προοπτικές εξέλιξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι που παράγει ο κλάδος, τα οποία βρίσκονται στα δέκα πρώτα αγροτικά εξαγώγιμα προϊόντα του τόπου, μάλιστα πέρυσι κατείχαν την πρώτη θέση και φέτος είναι πάλι στις κορυφαίες θέσεις. Η βιωσιμότητα του κλάδου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται καθημερινά.

Στο ΥπΑΑΤ υλοποιούμε στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του κλάδου, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με την έγκριση 97 επενδυτικών σχεδίων για τις υδατοκαλλιέργειες, όσο και σε διοικητικό, με τη θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και του Νομοσχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες. Η πρωτοβουλία των Τραπεζών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου, μας βρίσκει αρωγούς. Οφείλουμε, ως Πολιτεία, να κάνουμε καθετί δυνατόν για να μπορέσει αυτός ο κλάδος να αποκτήσει τη δυναμική που δύναται σε όλα τα επίπεδα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις