Ολοκληρώθηκε το έργο της Ειδικής Ομάδας εργασίας για τα πολυετή σχέδια διαχείρισης αλιείας

Σε Συμφωνία για το περιεχόμενο των Πολυετών Σχεδίων Διαχείρισης αλιείας κατέληξαν, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, μετά από πολύμηνες συσκέψεις, η ειδική Τριμερής Ομάδα εργασίας (Task Force) στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κύριος στόχος του έργου της Ομάδας ήταν να προσδιορισθούν οι βασικές αρχές και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν τα πολυετή σχέδια για τους διάφορους τύπους αλιείας συμπεριλαμβανομένης της πολυειδικής αλιείας.
 
Τα Πολυετή Σχέδια Διαχείρισης αποτελούν βασικό εργαλείο διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), με στόχο τη βιώσιμη άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας.
 
Με τη συμφωνία αυτή, η Προεδρία πετυχαίνει έναν από τους κύριους στόχους της σε ότι αφορά στον αλιευτικό τομέα.
         
Ειδικότερα, για τη Μεσόγειο, όπου η αλιευτική δραστηριότητα στοχεύει συγχρόνως μεγάλο αριθμό αποθεμάτων (πολυειδική αλιεία), η εφαρμογή των πολυετών σχεδίων διαχείρισης θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των αποθεμάτων ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της νέας ΚΑλΠ που είναι η μέγιστη βιώσιμη απόδοση και το επάγγελμα του αλιέα να είναι περισσότερο αποδοτικό και βιώσιμο.

Το αποτέλεσμα των εργασιών θα συζητηθεί και στις θεσμικές Επιτροπές αλιείας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.    

Με αφορμή την επιτυχή κατάληξη του έργου της Ειδικής Ομάδας εργασίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:
«Η ολοκλήρωση του έργου για τα Πολυετή Σχέδια Διαχείρισης αλιείας  αποτελεί άλλη μια επιτυχία για την Ελληνική Προεδρία για την εφαρμογή της βιώσιμης αλιείας στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η εφαρμογή των Πολυετών Σχεδίων Διαχείρισης, ως εργαλείο αλιευτικής διαχείρισης, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των αποθεμάτων, ώστε το επάγγελμα του αλιέα να είναι πιο αποδοτικό και να υπάρχουν ψάρια και για τις επόμενες γενεές».     

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις