Πασχαλινά αυγά με σεβασμό στην παράδοση

Τα αυγά ως σύμβολο της δημιουργίας, της γέννησης και της ζωής βαμμένα κόκκινα, όπως το αίμα της θυσίας του Ιησού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα.

Τα αβγά ως σύμβολο της δημιουργίας, της γέννησης και της ζωής βαμμένα κόκκινα, όπως το αίμα της θυσίας του Ιησού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα.

Το βάψιμο των αβγών ξεκίνησε ως έθιμο από τις χώρες των Βαλκανίων, είθισται να γίνεται κάθε Μ.Πέμπτη και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μύθους και παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά που δίχως άλλο διατηρεί το τελετουργικό της βαφής των πασχαλινών αυγών!

Κάθε Πάσχα τα περισσότερα νοικοκυριά βάφουν αυγά σε κόκκινο χρώμα όπως ορίζει η παράδοση αλλά και σε μπλε, κίτρινο, μοβ ή άλλους χρωματισμούς όπως επιτάσσει η νέα μόδα της πολυχρωμίας!
Γιατί κόκκινα;

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και συμβολίζει τη σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Σύμφωνα με μια δοξασία η Παναγία φέρεται να είχε τοποθετήσει ένα καλάθι με αυγά κάτω από τον εσταυρωμένο που βάφτηκαν με το αίμα Του.

Άλλος θρύλος αναφέρεται σε μια γυναίκα που περπατώντας στο δρόμο κρατώντας ένα καλάθι με αυγά πληροφορήθηκε για την ανάσταση του Χριστού. Αδυνατώντας να το πιστέψει απάντησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συμβεί μόνο εάν τα αβγά που κρατούσε βάφονταν κόκκινα, όπως και έγινε.

Για αυγά που κάνουν εντύπωση!

Παλαιότερα, πριν την τυποποίηση του εθίμου και την μαζική παραγωγή βαφών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κάθε περιοχή διατηρούσε τη δικιά της τεχνοτροπία για το βάψιμο των αβγών.

Σε πείσμα των καιρών ακολούθησε κι εσύ πατροπαράδοτες πρακτικές για να εντυπωσιάσεις με αβγά – καλλιτεχνήματα ή δοκίμασε νέες τεχνικές με αποτέλεσμα που θα σε ενθουσιάσει!

Πάρε πινέλο και μπογιά: Στη Ρουμανία τα αβγά δεν βάφονταν αλλά ζωγραφίζονταν στο χέρι σχολαστικά το καθένα με πινέλο και ειδικές μπογιές. Η πρακτική διατηρείται ακόμη σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάθε αυγό γίνεται καλλιτέχνημα με ιδιαίτερη αισθητική αξία. Αν λοιπόν έχεις έστω και στο ελάχιστο καλλιτεχνική φλέβα επιχείρησε να

Δοκίμασε να τα «κεντήσεις»: Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στα Γρεβενά, το μελισσοκέρι έχει την τιμητική του! Οι νοικοκυρές «κεντούσαν» τα αβγά τους χαράσσοντας λουλούδια και ευχές πάνω σε αυτά με λιωμένο κερί. Δοκίμασε το κι εσύ δίνοντας άρωμα παράδοσης στο φετινό Πάσχα. Πάρε λιωμένο κερί σε διάφορα χρώματα και με ένα μικρό ξυλάκι χάραξε σχέδια και ευχές όπως «Καλό Πάσχα» πάνω στα ήδη βαμμένα κόκκινα αυγά.

Κάνε στάμπες με φύλλα: Η πιο διαδεδομένη τεχνική στην Ελλάδα υπήρξε αυτή της στάμπας με φύλλα, την οποία μπορείς κι εσύ να δοκιμάσεις και να εντυπωσιάσεις! Είναι μια τεχνική που οι περισσότερες μάθαμε από τις γιαγιάδες μας. Τυλίγεις το αυγό μαζί με ένα φυλλαράκι από οποιοδήποτε φυτό μέσα σε ύφασμα από καλσόν και στη συνέχεια το βυθίζεις στη βαφή. Όταν το καλσόν και το φυλλαράκι αφαιρεθεί πάνω στο αβγό θα έχει αποτυπωθεί το σχήμα του και οι πτυχώσεις του!

Κρεμμύδι και κλωστή για σχέδια ψυχεδελικά: Εάν έχεις επιλέξει λευκά αβγά για βάψιμο μπορείς να τα τυλίξεις ακανόνιστα με κλωστή και στη συνέχεια να τα βυθίσεις στη βαφή. Μόλις στεγνώσουν τα σημεία που καλύπτονταν με την κλωστή θα έχουν παραμείνει λευκά! Για ακόμη πιο ακανόνιστο και περίεργο αποτέλεσμα δοκίμασε να τα τυλίξεις με κρεμμυδόφλουδα!

Αυγά κλασικά αλλά και οικολογικά: Κάθε χρόνο η διαδικασία του βαψίματος των αυγών σου προκαλεί πονοκέφαλο; Τα μισά αυγά σπάνε κατά το βράσιμο ενώ το χρώμα κατά τρόπο μαγικό εισχωρεί μέσα από το τσόφλι; Φέτος αποφάσισες να εντυπωσιάσεις με αυγά βαμμένα οικολογικά; Διάβασε συμβουλές για το πως θα βάψεις τα πασχαλινά σου αβγά με βαφές εμπορίου ή οικολογικά με άνθη, μπαχαρικά και λαχανικά αλλά και μικρά βασικά μυστικά για να τα βάψεις σωστά και δίχως απώλειες.

πηγη:womenonly.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις