Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων

Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων: Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
(άρθρ. 11 Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων)

Η 4η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα αυτής της ημέρας ως αφορμή για ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα, μιας και εκατομμύρια ζώα σε όλον τον πλανήτη ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους δρόμους.

Στη χώρα μας τα κρούσματα εγκατάλειψης, αλλά και κακοποίησης των ζώων αυξάνονται διαρκώς τόσο λόγω έλλειψης ενημέρωσης και συνειδητοποίησης γύρω από το ζήτημα όσο και λόγω οικονομικής κρίσης και ανυπαρξίας μέτρων της πολιτείας για την προστασία των ζώων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η θεσμοθέτηση προστίμων για την κακοποίηση και εγκατάλειψη ζώων είναι τόσο πρόσφατη που οι περιπτώσεις εφαρμογής τους είναι ακόμα μεμονωμένες, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σύστημα και την λειτουργία της καταχώρησης των στοιχείων ηλεκτρονικής σήμανσης, «ενοχοποίησαν» την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων, αφού αφήνονται υπονοούμενα για φορολόγηση της ιδιοκτησίας.

Οι Έλληνες κτηνίατροι, συναισθανόμενοι τη σπουδαιότητα του επιστημονικού και κοινωνικού μας ρόλου, με βασικό καθήκον την προστασίας της υγείας και ευζωίας των ζώων, προσυπογράφουμε τα λόγια του Mahatma Ghandi: «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους, φαίνονται από τον τρόπο με τον οποίο αυτό μεταχειρίζεται τα ζώα» και επισημαίνουμε ότι το θέμα των αδέσποτων δεν είναι μόνο βαθιά πολιτισμικό, αλλά και θέμα μείζονος υγειονομικής σημασίας.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος μέσω του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων (Δ.Ε.Ε.Κ) στέκεται πάντα στο πλευρό των Δήμων της χώρας κάθε φορά που αυτοί εκπονούν προγράμματα διαχείρισης αδεσπότων με βασικούς άξονες τη σήμανση και καταγραφή, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και την παρακολούθηση των λυσσύποπτων ζώων και καλεί όλους, πολίτες και φορείς, σε μια συλλογική προσπάθεια εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και των άγραφων εκείνων νόμων που η εφαρμογή τους κάνει περήφανους τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.

Η ενασχόληση με τα ζώα πρέπει να είναι έργο απόλυτης ευθύνης και η ανάληψή της είναι η μόνη βασική προϋπόθεση για τα αμοιβαία αγαθά της συνύπαρξης ανθρώπου-φύσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις