Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων απειλή για την βιοποικιλότητα του πλανήτη μας

Έχετε ακούσει ποτέ για τους παγκολίνους; Αυτά τα θηλαστικά είναι πρώτα στη λίστα του λαθρεμπορίου άγριων ζώων και μαζί με κάποια άλλα είδη, όπως οι ρινόκεροι και οι ελέφαντες, βρίσκονται υπό την απειλή της εξαφάνισης. Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωση του οικοσυστήματος τους πλανήτη μας. Την Πέμπτη, 13/10, η επιτροπή Περιβάλλοντος ψηφίζει έκθεση της Κάθριν Μπίρντερ (Φιλελεύθεροι, Βρετανία), με προτάσεις για την καταπολέμηση του.

 

 

wildlife_trafficking_EL2_v2.jpg 

Γράφημα

Τα τελευταία χρόνια τόσο το λαθρεμπόριο άγριων ζώων, όσο και η ζήτηση των προϊόντων που προέρχονται από αυτά, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Επιπλέον, ο μικρός κίνδυνος εντοπισμού  σε συνδυασμό με τις υψηλές αμοιβές, οδηγούν όλο και περισσότερες οργανωμένες εγκληματικές ομάδες να ασχολούνται με αυτό.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό προορισμό για τα προϊόντα που προέρχονται από άγρια ζώα αλλά και σταυροδρόμι για τη διακίνησε προς άλλες περιοχές.

 

Την Πέμπτη, η επιτροπή Περιβάλλοντος, ψηφίζει έκθεση πρωτοβουλίας της Κάθριν Μπίρντερ, σχετικά με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εμπορία άγριων ζώων, που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το χρόνο.

 

“Είναι κοινή ευθύνη των κρατών μελών να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αντιμετωπίσουν αυτό το οργανωμένο και καταστροφικό έγκλημα, που αποσταθεροποιεί τόσα πολλά μέρη του κόσμου”, δήλωσε η εισηγήτρια.

 

Βασικές προτεραιότητες του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η πρόληψη, η εφαρμογή και συνεργασία των κρατών μελών.

 

“Το σχέδιο δράσης πρέπει να αποτρέπει το λαθρεμπόριο και να καταπολεμά τις ρίζες του προβλήματος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή και την επιβολή των υφιστάμενων κανόνων”, πρόσθεσε η Κάθριν Μπίρντερ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις