Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

«Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι», έλεγε ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον.

Ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έχει οριστεί η 4η Οκτωβρίου και κάθε χρόνο αυτή η μέρα αποτελεί μια αφορμή για σκέψη, μια αφετηρία για αφύπνιση, μια ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση, τα ζώα, τους συνανθρώπους του, τον ίδιο του τον εαυτό.

Για να φτάσουμε να γιορτάζουμε τα ζώα και να τα ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρουν πρέπει πρώτα να ενδιαφερόμαστε για αυτά. Πρέπει να κάνουμε κάτι σήμερα που δε θα το ξεχάσουμε αύριο. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα ζώα είναι πλάσματα που αισθάνονται, που πονούν και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Πρέπει να θαυμάζουμε τις σχέσεις ανιδιοτέλειας που σφυρηλατούν με τον άνθρωπο, σχέσεις που δε δομούνται με βάση τις κοινωνικές συμβάσεις, σχέσεις αφοσίωσης χωρίς καμιά υστεροβουλία. Ας σκεφτούμε ποιές από τις κοινωνικές μας σχέσεις έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά!

Ο σύγχρονος άνθρωπος δείχνει να έχει ξεχάσει ότι το ενδιαφέρον και ο σεβασμός στα ζώα είναι υποχρέωση απέναντι σε πλάσματα πιο αδύναμα από αυτόν κι όχι κατώτερα από αυτόν. Εικόνες ντροπής, εγκατάλειψης, εξαθλίωσης και κακοποίησης ζώων, εξακολουθούν να καταδεικνύουν πως ο άνθρωπος παρέδωσε τον αξιακό του κώδικα στην οικονομική κρίση χωρίς να προβάλλει την ηθική του ως αντίσταση στον «οδοστρωτήρα» της.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και το επιστημονικό του δυναμικό ωστόσο επιμένει να αντιστέκεται. Ενημερώνει, προειδοποιεί, αναπτύσσει εθελοντική δράση, αναπληρώνει πολλές φορές το κενό της Πολιτείας μέσω του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, παρεμβαίνει για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, καλεί σε εγρήγορση και ευαισθητοποίηση, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι τα μέλη του, οι γιατροί των ζώων, ξέρουν καλύτερα από όλους τη σπουδαιότητά των ζώων και η προσπάθεια για την υγεία και την ευζωία τους, τους συγκινεί και τους συναρπάζει κάθε μέρα.

Την Ημέρα των Ζώων ας αναρωτηθούμε τι είδους άνθρωποι θέλουμε να ‘μαστε κοιτώντας κατάματα ένα ζώο. Η απάντηση μπορεί να μας εκπλήξει και να σταθεί η αφορμή για ένα καλύτερο αύριο τόσο της δικής μας ζωής όσο και του ζώου που έγινε ο καθρέφτης μας.

Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ.
Αθηνά Τραχήλη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις