Φθηνότερο αέριο θα έχουν και οι «μικροί» της βιομηχανίας εντός των περιοχών ΕΠΑΜετά τους “μικρούς” της βιομηχανίας εκτός περιοχών ΕΠΑ, φθηνότερο αέριο θα έχουν από το Νοέμβριο και μετά, και όσοι εμπίπτουν μέσα στις γεωγραφικές περιοχές αρμοδιότητας των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ.

Με ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που καταργεί την αποκλειστικότητα των ΕΠΑ και απελευθερώνει το σκέλος της πώλησης, και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Οκτώβριο, επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ θα θεωρούνται και οι “μικρές” βιομηχανίες εντός περιοχών ΕΠΑ.

Κατ’ επέκταση θα έχουν και αυτοί δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, απλώς όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας “θα χάσουν την 1η δημοπρασία, αυτήν της 15ης Οκτωβρίου”.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση περιμένουν πως και πως χιλιάδες μικρές βιομηχανίες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, και της Θεσσαλίας, που επειδή έχουν κατανάλωση κάτω από το όριο βάσει του οποίου καθίσταται κάποιος επιλέγων πελάτης της ΔΕΠΑ (10 εκατ. κυβικά μέτρα), σήμερα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες.

Οι “διαμαρτυρίες” προς το αρμόδιο υπουργείο αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οπότε και κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που καταργεί το όριο κατανάλωσης βάσει του οποίου μια επιχείρηση εκτός των περιοχών ΕΠΑ (π.χ. στα Οινόφυτα) μπορεί να καταστεί επιλέξιμος πελάτης της ΔΕΠΑ, και άρα να συμμετάσχει στις δημοπρασίες που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

“Ξέχασαν τις βιομηχανίες εντός Αττικής;  Εχουν και αυτές ανάγκη για πρόσβαση στο φθηνότερο αέριο των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ, και επιπλέον είναι πολύ περισσότερες από εκείνες εκτός περιοχών ΕΠΑ”, έλεγε χαρακτηριστικά στο Energypress επικεφαλής μικρής βιομηχανίας του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάταξη για τις περιοχές εντός ΕΠΑ, είναι έτοιμη. Αλλά, όπως λένε στελέχη του ΥΠΕΚΑ, δεν μπορούσε να ανακοινωθεί άμεσα, αφού εμπίπτει στο γενικότερο πακέτο μέτρων που αφορά την κατάργηση της αποκλειστικότητα των υφιστάμενων ΕΠΑ. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί υπόψιν των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, και αναμένεται το τελικό τους “οκ”.

Οσο για τη διάταξη που αφορά τις βιομηχανίες εκτός ΕΠΑ, με την τροπολογία της Παρασκευής καταργείται το όριο κατανάλωσης των 10 εκατ. κυβικών μέτρων, βάσει του οποίου μια επιχείρηση θεωρείται επιλέγων πελάτης της ΔΕΠΑ.

Η κατάργηση του θεσμού των μη «επιλεγόντων πελατών» αποτελούσε πάγιο αίτημα της βιομηχανίας.

Άλλωστε κύκλοι της τελευταίας έχουν εδώ και καιρό μεταφέρει στο υπουργείο ΠΕΚΑ την άποψη ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στις δημοπρασίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συμφωνία με τη ΡΑΕ, καθίσταται δυσμενέστερη η συμμετοχή των μικρών βιομηχανιών, αν αυτές δεν αναζητήσουν το αέριο των δημοπρασιών μέσω προμηθευτή.
energypress.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις