Φτηνή ενέργεια στις βιομηχανίες

 

 

 

 

Πλώρη για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες βάζει η κυβέρνηση, ώστε με συνδυαστικές κινήσεις να αλλάξει ο βιομηχανικός χάρτης της χώρας, αφού ο δευτερογενής τομέας συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια και συνεισφέρει σήμερα μόλις στο 10% του ΑΕΠ.

Με το μάτι στραμμένο στον ξένο παράγοντα για επενδύσεις, πέρα από το θέμα των γρήγορων αδειοδοτήσεων, που επίκειται η επίλυσή τους μέσω του νόμου πλαισίου, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί τον Απρίλιο, η ουσία του ζητήματος βέβαια παραμένει η ίδια, διότι η τραπεζική ρευστότητα εμποδίζει και τη βιομηχανία να αναπτυχθεί ενώ κι η υποκατανάλωση δεν βοηθάει την κατάσταση.

Κατά την τελευταία σύσκεψη της διϋπουργικής τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός ώστε να εκπονηθεί Οδικός Χάρτης για τη Βιομηχανία και μείωσης του ενεργειακού κόστους, που θα εξεταστεί και στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, ενώ εξετάζονται και το ενεργειακό ζήτημα και το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση εξετάζει πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατανεμηθεί αναλόγως σε βιομηχανίες και νοικοκυριά αλλά και το θέμα των χρήσεων γης, ώστε να μην υπάρχει αλαλούμ με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές, αφού στόχος είναι ως το 2020 η εξωστρέφεια να είναι στο 50%.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις