Να ολοκληρωθούν σύντομα οι εκτιμήσεις των ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες

Σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης αναφέρει την διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΕΛ.Γ.Α. για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν από βροχοπτώσεις το φετινό Φθινόπωρο.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται ότι «Το έργο των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του δεκαπενθημέρου της υποβολής δηλώσεων. Στην συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κριθέντες, ως δικαιούχους, παραγωγούς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης.

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση (239/14-10-2015) που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Τζελέπης και Γ. Αρβανιτίδης, και κατόπιν ενημέρωσής μας από τον ΕΛ.Γ.Α., σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στις προκληθείσες ζημιές από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Φθινόπωρο του 2015 σε διάφορες καλλιέργειες (κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού και μηδικής αλλά και καλαμποκιού κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις για τις τελευταίες αναγγελίες. Με βάση την από 15/10/2015 έγγραφη ενημέρωση από τον ΕΛ.Γ.Α., όπως υπογράφεται από τον Πρόεδρό του κ. Ν. Στουπή, μόλις ολοκληρωθεί το έργο των εκτιμήσεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κριθέντες, ως δικαιούχους, παραγωγούς, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν καταβάλει, εμπρόθεσμα, στον ΕΛ.Γ.Α. την εισφορά του έτους ζημιάς. Για όσες περιπτώσεις υπάρχουν ενστάσεις από τους παραγωγούς, προβλέπεται η διαδικασία επανεκτίμησης.

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από το προαναφερόμενο αίτιο στις βαμβακοκαλλιέργειες διαφόρων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του δεκαπενθημέρου της υποβολής δηλώσεων. Στην συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κριθέντες, ως δικαιούχους, παραγωγούς.

Μπορείτε να βρείτε εδώ το κείμενο της σχετικής ερώτησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις