«Αβεβαιότητα για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την οζώδη δερματίτιδα»

Η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1073/30-6-2016 Επίκαιρη Ερώτησή του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη  αναφορικά με «τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η οζώδης δερματίτιδα στον Νομό Σερρών και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Δευτέρας 11-7-2016 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Τζελέπης στην αρχή της  Επίκαιρης Ερώτησής του τόνισε ότι: «Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα, αυτή η ζωονόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας στον Νομό Έβρου. Το 2015 εμφανίστηκε και στους όμορους νομούς του Νομού Σερρών, στη Χαλκιδική και στο Νομό Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Βρασνών. Για να γίνει μια ζώνη περιορισμού της τότε, εμβολιάστηκε το ζωικό κεφάλαιο στην επαρχία Βισαλτίας. Στις αρχές του 2016, όμως, εμφανίστηκε η οζώδης δερματίτιδα και σε εκτροφές σε άλλα σημεία του Νομού και για την ακρίβεια σε σαράντα τέσσερις εστίες. Τον μήνα Απρίλιο τα εμβόλια δεν επαρκούσαν για την κάλυψη όλου του ζωικού κεφαλαίου του Νομού. Έτσι, προς τα τέλη Απριλίου είχαμε την πρώτη θανάτωση όλου του ζωικού κεφαλαίου στον πρώτο παραγωγό. Συνολικά έχουν θανατωθεί στον Νομό Σερρών περίπου τρεισήμισι χιλιάδες βοοειδή.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Μετέπειτα μεν εμβολιάστηκε όλο το ζωικό κεφάλαιο του Νομού και θέλω να πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή έχει περιοριστεί η νόσος. Ωστόσο, γι’ αυτούς τους παραγωγούς του Νομού Σερρών, που αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ, είναι περίπου εβδομήντα επτά και έχουν χάσει το ζωικό κεφάλαιό τους και, επομένως, έχουν πλέον μηδενικά έσοδα, τρέχουν οι υποχρεώσεις τους. Τρέχουν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φορολογικές εισφορές. Πρέπει να πληρώσουν παντού. Περιμένουν μια πληροφόρηση σχετικά με το πότε θα πληρωθεί το ζωικό κεφάλαιό τους, τι γίνεται με τις εκτιμήσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουν ενημέρωση και πολύ φοβάμαι ότι λόγω των θερινών διακοπών των αρμοδίων υπαλλήλων αυτό θα καθυστερήσει ακόμα περαιτέρω». 

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής αιτήθηκε συγκεκριμένα από τον Αν. Υπουργό: «Πέρα από την ενημέρωση για το πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί, να μας πείτε και το πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις. Το δεύτερο που ρωτώ είναι αν προτίθεστε να βγάλετε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για μια αναστολή γι’ αυτούς τους παραγωγούς, για τους οποίους τονίζω και πάλι ότι δεν έχουν πλέον έσοδα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να ξεριζωθεί αυτή η λοιμώδης ζωονόσος, η οζώδης δερματίτιδα, εκεί που εντοπίζεται, θανατώνεται όλο το ζωικό κεφάλαιο. Ρωτώ, επομένως, αν είναι στην πρόθεσή σας να υπάρχει μια αναστολή των εισφορών στον ΟΓΑ, μια αναστολή για τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν, αφού αυτοί οι παραγωγοί, όπως σας είπα, έχουν μηδενικά έσοδα. Από την άλλη πλευρά, έχουν λαμβάνειν από την ελληνική πολιτεία μια σειρά από ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως η εξισωτική, η συνδεδεμένη στο βόειο κρέας. Θα ήθελα πραγματικά μια ενημέρωση πώς και πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί». 

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι  ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν παρείχε σαφείς διευκρινίσεις ως προς την αποπληρωμή των κτηνοτρόφων και απλά ανέφερε ότι έχουν συσταθεί Επιτροπές για την καταγραφή του απολεσθέντος κεφαλαίου, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε: «Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, έχετε βγάλει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 9 Ιουνίου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Χουλιαράκη, ως προς τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί και για τις εκτιμήσεις και για την πληρωμή των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την οζώδη δερματίτιδα και όχι μόνο, αλλά από όλες τις παθήσεις του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Είναι η ΚΥΑ με αριθμό1677. Λέει μέσα καθαρά ότι μέσα σε εξήντα μέρες πρέπει να πληρωθούν οι παραγωγοί. Και μάλιστα λέει ότι είναι άμεση και προσήκουσα η αποζημίωση σε εξήντα μέρες και δύναται άμεσης καταβολής το 80%, εφόσον θανατώνεται όλο το ζωικό κεφάλαιο, από την Πολιτεία. Σας είπα ότι η πρώτη περίπτωση όπου είχαμε σφαγή, θανάτωση όλου του ζωικού κεφαλαίου σε μονάδα, έγινε περί το τέλος Απριλίου. Σήμερα έχουμε μέσα Ιουλίου και εσείς ο ίδιος είπατε ότι συστήσατε τις Επιτροπές και ότι θα γίνουν εκτιμήσεις.

Ήδη έχουμε τρεις μήνες που έχουν περάσει και δεν έχει δοθεί προκαταβολή. Δώστε το 80% της προκαταβολής σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, που πλέον δεν έχουν κανένα έσοδο. Και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει σήμερα στην περιοχή όταν ενός κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφου του θανατώνεται όλο το ζωικό κεφάλαιο. Τη δική σας την απόφαση να εφαρμόσετε. Είπατε ότι θα μπουν οι αποζημιώσεις. Τώρα θα μπούνε, από ό,τι βλέπω από τον προγραμματισμό, οι εξισωτικές αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους και η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βόειο κρέας. Κάντε ακατάσχετους τους λογαριασμούς αυτών των κτηνοτρόφων, να πάρουν τουλάχιστον αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεν μπορούν να ζήσουν, έχουν σφαχτεί τα ζώα τους και οι ίδιοι αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα επιβίωσης».

Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής αιτήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό: «Να πάρετε την πρωτοβουλία ούτως ώστε να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση, μαζί με το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για αναστολή των εισφορών στον ΟΓΑ, που αυτή τη στιγμή, λόγω μη εσόδων, δεν τις έχουν πληρώσει -και είναι ανασφάλιστοι οι άνθρωποι- και είναι και ληξιπρόθεσμες. Άρα, ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής: Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, πρωτίστως να εφαρμόσετε τη δική σας Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον κ. Χουλιαράκη για αυτές τις περιπτώσεις, να δοθεί το 80% της αγοραίας μονάδας ανά ζώο στους παραγωγούς και μέχρι να γίνει ολοκληρωτική εξόφληση της αποζημίωσης ανά παραγωγό να γίνει αναστολή των υποχρεώσεών τους και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τη φορολογία». 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε ακόμα να εφαρμοστεί το «ακατάσχετο των λογαριασμών στις τράπεζες για τον κάθε κτηνοτρόφο τώρα που θα κατατεθούν αυτά τα μηδενικά έσοδα». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις