Αποζημίωση για τις καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών από αγριόχοιρους

Με κοινοβουλευτική ερώτηση, που κατατέθηκε στις 28-07-2016 στη Βουλή, με πρωτοβουλία του βουλευτή του Ν. Φθιώτιδος Γιάννη Σαρακιώτη, την οποία συνυπογράφουν ακόμη δέκα κυβερνητικοί βουλευτές, τίθενται υπόψη των συναρμοδίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, οι μεγάλες καταστροφές, που έχουν προκαλέσει αγριόχοιροι σε εκτεταμένες καλλιέργειες πολλών περιοχών του Νομού Φθιώτιδας, αλλά και άλλων νομών, και η μη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών ιδίως ορεινών περιοχών, οι οποίοι εκ του λόγου αυτού υφίστανται μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

 

Το πρόβλημα, που εκτίθεται αναλυτικά στο κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης, αποδίδεται στην, για διάφορους λόγους, σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ, όπως αναπτύσσεται, επιτείνεται από το γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία σήμερα δεν καλύπτει οικονομικά τις καταστροφές που υφίστανται παραγωγοί από τα αγριογούρουνα παρά μόνο αυτές σε περιοχές υπαγόμενες στη Συνθήκη RAMSAR, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, οι πληγείσες περιοχές του Νομού Φθιώτιδος όπως και στην πλειοψηφία τους πολλές άλλες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια.  

 

Τέλος, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να τοποθετηθούν επί του θέματος ως προς το εάν προτίθενται να λάβουν άμεσα, και ποια ακριβώς μέτρα, για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, που θίγει σοβαρά τα εισοδήματα παραγωγών κυρίως σιτηρών, οπωροκηπευτικών και οσπρίων στη Φθιώτιδα σε περιοχές της Λαμίας, της Μακρακώμης, του Δομοκού και της Λοκρίδας (βλ. Έξαρχος, Κυρτώνη, Ζέλι, Γουλέμι) αλλά και σε άλλους νόμους.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις