«Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική: οδηγεί σε «στραγγαλισμό» αγρότες και πρωτογενή τομέα»

Στο στραγγαλισμό των αγροτών από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο. 
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Οι φορολογικές επιβαρύνσεις και το ασφαλιστικό των αγροτών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια οδηγούν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής στην καταστροφή. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της Κυβέρνησης προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ειδικότερα:  

Η αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στο 6,95% τίθεται σε ισχύ από 1-1-2017, αντί της κλιμακωτής αύξησης 4,73% το 2017, 5,84% το 2018 και τελικά 6,95 στα τέλη του 2019 (01-11-2019). Οι προτεινόμενες αλλαγές, στο ασφαλιστικό των αγροτών θα δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη και αβάσταχτη δαπάνη για τους αγρότες, με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι αγρότες, αλλά και για τις επιπτώσεις στον ασφαλιστικό φορέα από την αδυναμία είσπραξης της συμμετοχής των αγροτών, καθώς και την προβλεπόμενη μαζική αποχώρηση των ασφαλισμένων αγροτών. 

Η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2014 θα ήταν στο 27% και όχι 55%, που είχε αρχικά αναγγείλει, για να αναιρέσει μόλις λίγους μήνες αργότερα τον ίδιο της τον εαυτό, αφού κάλεσε τους αγρότες να πληρώσουν επιπλέον το υπόλοιπο 28%, ώστε να φθάσει το 55%. Στην πράξη, διπλασιάστηκαν τα ποσά που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι αγρότες το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Η ρύθμιση προβλέπει επίσης προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% για τα κέρδη που προκύπτουν για το 2015 και 100% για τα κέρδη που προκύπτουν από το 2016 και εφεξής. 

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν, επίσης, αναφορικά με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί. Η «δέσμευση» αυτή έχει, επίσης, ανατραπεί, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης οι οφειλές των αγροτών, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΓΑ, θα κρατούνται από τις επιδοτήσεις. Ανάλογα ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα και παραγωγική γη. 

Η εφαρμογή τόσο ασφυκτικών και άδικων φορολογικών μέτρων και ασφαλιστικών ρυθμίσεων στους αγρότες θα οδηγήσει στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς και στη συρρίκνωση της εθνικής παραγωγής.  

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύει και να στηρίζει έναν νευραλγικό και εξαιρετικά σημαντικό τομέα της οικονομίας, αυτόν της αγροτικής παραγωγής.... Αντιθέτως, η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί καταστρέφει την αγροτική παραγωγή δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα όχι μόνο στους αγρότες, αλλά κυρίως στην ελληνική οικονομία και στην διασφάλιση ποιοτικής διατροφής για όλους τους πολίτες». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: 
«1. Θα προχωρήσετε στην προτεινόμενη άδικη και δυσβάσταχτη φορολόγηση των αγροτών;   
2. Θα συνεχίσετε να στηρίζετε ένα τόσο δυσβάσταχτο και μη υλοποιήσιμο σχέδιο για το ασφαλιστικό των αγροτών;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την εφαρμογή ενός δίκαιου, υλοποιήσιμου και βιώσιμου συστήματος φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών;  
4. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η κατάσχεση επιδοτήσεων για οφειλές προς τον ΟΓΑ ή θα συνεχίσει να ισχύει το ακατάσχετο των επιδοτήσεων;  
5. Ποιός ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την στήριξη και ενίσχυση  της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την καλύτερη αξιοποίηση των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και, κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;». 

    

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις