Να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις κρέατος!

Ερώτηση για τις «ανεξέλεγκτες διαστάσεις» που «λαμβάνει το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων κρέατος» κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου επικαλούμενος σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Ιωάννη Μπούρα. 

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «έχουν μειωθεί τα κονδύλια που διατίθενται για τους ελέγχους, ενώ και το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται όταν επιβάλλονται, δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Το φαινόμενο αυτό συνιστά εξαπάτηση των καταναλωτών που αγοράζουν άλλο από αυτό που πιστεύουν ότι αγοράζουν και βεβαίως την ελληνική κτηνοτροφία. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η πρωτογενής μας παραγωγή πλήττεται σοβαρά από την κρίση». 

Ο κ. Χαρακόπουλος παραθέτει απόσπασμα της επιστολής του κ. Μπούρα, στις 09.11.16, (http://www.pigfarmer.gr/arthra/epistoli-proedrou-tis-omospondias-ston-k-upourgo/) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τονίζεται ότι «στη χώρα μας δυστυχώς οι παράνομες ελληνοποιήσεις συνεχίζονται απροκάλυπτα. Σύγχυση αρμοδιοτήτων, απαξίωση οργανισμών όπως ο ΕΛΟΓΑΚ και η αποδυνάμωσή τους από προσωπικό, έχουν δώσει το χώρο σε επιτήδειους να αποθρασυνθούν και να πλουτίσουν στη πλάτη του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη. Και αυτό γιατί ο Έλληνας καταναλωτής αποδεδειγμένα και καταγεγραμμένα σε έρευνες, προτιμά τα ελληνικά προϊόντα διατροφής ζωικής και φυτικής προέλευσης. Αυτή την ευαισθησία και την στήριξη του Έλληνα καταναλωτή κάποιοι την εκμεταλλεύονται και δρουν σε βάρος του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως «είναι εμφανές, λοιπόν, ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα. Αυτό ζητούν πρωτίστως οι ίδιοι οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η πολιτεία οφείλει, αντί να καταδιώκει με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα τον Έλληνα παραγωγό, να τον προστατεύει από τέτοιες παράνομες πρακτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνισή του». 

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 
1. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει κατά το τρέχον έτος για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων σε εισαγόμενα κρέατα και σε πόσες περιπτώσεις επεβλήθησαν πρόστιμα; 
2. Ποιο το ύψος των πρόστιμων που επιβλήθηκαν; Προτίθεσθε να αυξήσετε τα πρόστιμα στους παραβάτες που προβαίνουν σε ελληνοποιήσεις εισαγομένων κρεάτων, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό; 
3. Προτίθεστε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους σε όλα τα στάδια της αλυσίδας προμήθειας κρέατος; Αν ναι πως; 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις