Ο Μ. Τζελέπης αιτείται την αποζημίωση των καλλιεργητών πατάτας

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης αιτείται μέσω των Κοινοβουλευτικών διαδικασιών «την αποζημίωση των καλλιεργητών πατάτας ειδικότερα των περιοχών της Άνω Βροντούς, Ορεινής Σερρών (αλλά και των υπολοίπων πατατοκαλλιεργητών του Νομού Σερρών) και Νευροκοπίου Δράμας που κάνουν χρήση και ιδιοπαραγώμενου σπόρου όπως ισχύει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας».

Ειδικότερα, βασιζόμενος στο αίτημα των φορέων της περιοχής ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα τα τελευταία χρόνια, στις αποζημιώσεις καλλιέργειας πατάτας στις κοινότητες: Άνω Βροντούς, Ορεινής Σερρών (αλλά και σε άλλες περιοχές του Νομού Σερρών) και Νευροκοπίου Δράμας, στις οποίες η καλλιέργεια της πατάτας είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια (τα 2/3 της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΠΕ Σερρών προέρχεται από τις δύο προαναφερθείσες κοινότητες), με μοναδική εναλλακτική το φασόλι, με το οποίο γίνεται αμειψισπορά σε πολύ μικρή έκταση. Η καλλιέργεια της πατάτας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και επίπονη στις συγκεκριμένες περιοχές, με το μεγαλύτερο μέρος του κοστολογίου (40% περίπου), να αφορά την αγορά και χρησιμοποίηση πιστοποιημένου πατατόσπορου, που είναι εισαγόμενος από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και δεκαετίες, οι παραγωγοί συνηθίζουν να κρατούν ένα μέρος της παραγόμενης πατάτας από χωράφια με καλή παραγωγή και την χρησιμοποιούν ως πατατόσπορο (συνήθως για μία χρονιά), ενώ αγοράζουν και πιστοποιημένο για κάποια χωράφια, από τα οποία θα κρατήσουν σπόρο για την επόμενη χρονιά. Αυτή η διαδικασία ήταν σε γνώση του ΕΛΓΑ όλα τα χρόνια και ποτέ δεν ζητήθηκε η χρήση εξολοκλήρου πιστοποιημένου πατατόσπορου, για όλους τους καλλιεργούμενους αγρούς».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζελέπης: «τα τελευταία χρόνια  ο  ΕΛΓΑ επικαλείται τον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής, σύμφωνα με τον οποίο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι καλλιέργειες πατάτας που αναπτύσσονται κατά παράβαση του Νόμου και των Αποφάσεων του ΥΠΑΑΤ, παρόλο που κρατά το ποσό των 45 ευρώ ανά στρέμμα (ασφάλιστρα) για όλα τα χωράφια, είτε έχουν πιστοποιημένο πατατόσπορο είτε όχι».

Επίσης, όπως αναφέρει ο Βουλευτής: «Λόγω της μη χρήσης ιδιοπαραγώμενου σπόρου δημιουργείται μείζον πρόβλημα επιβίωσης της πατατοκαλλιέργειας στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές (αλλά και στις υπόλοιπες του Ν. Σερρών)  που πρέπει να σημειωθεί ότι είναι παραμεθόριες, ορεινές, μειονεκτικές με δύσκολη πρόσβαση και αντίξοες συνθήκες, ενώ παράλληλα εξαιρούνται και λαμβάνουν αποζημίωσης άλλες περιοχές της Ελλάδας που κάνουν χρήση ιδιοπαραγώμενου πατατόσπορου».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Τζελέπης ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον ενημερώσει εάν θα προβεί στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει την αποζημίωση των πατατοκαλλιεργητών των περιοχών Άνω Βροντούς, Ορεινής Σερρών και Νευροκοπίου Δράμας που κάνουν χρήση και ιδιοπαραγώμενου σπόρου, όπως ισχύει και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις