Μ. Τζελέπης: για τους όρους επιλεξιμότητας συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού

Μετά από 4 συνολικά κατατεθείσες Επίκαιρες Ερωτήσεις και 2 συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης επαναφέρει για ακόμη μία φορά στην Βουλή το ζήτημα που αφορά «τους όρους επιλεξιμότητας συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού», με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3106/2-2-2017 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Στον Νομό Σερρών, η ρυζοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς καλλιεργούνται περίπου 35.000 στρ. ρυζιού με παραγωγή γύρω στους 22.000 τόνους. Η εμπορία του προϊόντος γίνεται από την συγκομιδή του μέχρι και τον Αύγουστο. Με την εφαρμογή της υπ’ αριθ. 1944/52291 Απόφασης (ΦΕΚ 924/21-5-2015) για τον καθορισμό λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του ρυζιού σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν ρύζι σε επιλέξιμες εκτάσεις, υπό τον όρο ότι το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το έτος υποβολής της αίτησης, παραδίδουν και τιμολογούν, κατ’ ελάχιστο 400 κιλά προϊόντος κατά στρέμμα σε συνεταιρισμούς, ορυζόμυλους και εμπόρους ρυζιού, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των ρυζοκαλλιεργητών».
    

Ακόμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τζελέπης  «όπως αποδείχθηκε από το πρώτο έτος εφαρμογής της απόφασης (τέθηκε σε ισχύ από το έτος ενίσχυσης 2015) ο περιορισμός της εμπορίας αυτού του σημαντικού εθνικού προϊόντος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οδήγησε σε περιορισμό και της διαπραγματευτικής δυνατότητας των παραγωγών, στην διαμόρφωση της τιμής του. Οι ρυζοπαραγωγοί, προκειμένου να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης και να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης αναγκάστηκαν να παραδώσουν την παραγωγή τους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Η παραπάνω επίπτωση είναι περισσότερο από φανερή καθώς για δεύτερη χρονιά η τιμή του ρυζιού κυμαίνεται μεταξύ 22 και 24 λεπτών το κιλό όταν την αντίστοιχη περίοδο (προ συνδεδεμένης) στις αρχές του 2015, αναφορικά με την παραγωγή έτους ενίσχυσης 2014, η τιμή κυμαινόταν στα 40 έως 45 λεπτά».
    

Επίσης, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «το θέμα είναι βεβαίως γνωστό και έχει τεθεί επανειλημμένως στην Βουλή από εμένα από την αρχή της περσινής χρονιάς. Οι λόγοι που επανέρχομαι σε αυτό είναι διότι κατά πρώτον δεν έχει δοθεί κάποια ουσιαστική-οριστική λύση από το Υπουργείο έως τώρα και κατά δεύτερον υπάρχει πλέον χρονική πίεση για την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί έστω και προσωρινά η υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με το έτος ενίσχυσης 2016. Με κίνδυνο και φέτος οι παραγωγοί ρυζιού να υποστούν για μια ακόμη χρονιά τις αρνητικές επιπτώσεις των «αστοχιών» της εν λόγω απόφασης, ως προς τους όρους επιλεξιμότητας που αυτή ορίζει, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι υπάρχει ανάγκη μετατόπισης της καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσης του ρυζιού όσο το δυνατόν αργότερα». 
    

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Τζελέπης ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει  εάν θα προβεί τελικά στην εκ νέου τροποποίηση της υπ’ αριθμόν 1944/52291 Απόφασης, επιμηκύνοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται για την τιμολόγηση του ρυζιού, εφαρμόζοντας όσα ορίζονται  στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της Απόφασης, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν είναι θα δώσει τελικά  μια ουσιαστική-οριστική λύση στο πρόβλημα τροποποιώντας τους όρους επιλεξιμότητας των δικαιούχων συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ώστε να  αποφευχθούν οι αναφερθείσες στρεβλώσεις που προκλήθηκαν στην εμπορία του και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος όσων το καλλιεργούν.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις