“Εγκαύματα” σε αμπέλια & οπωροφόρα σε Τύρναβο από καύσωνα!

Τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εξεταστούν άμεσα οι επιπτώσεις από τον καύσωνα στις καλλιέργειες, να καταγραφούν έγκαιρα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στην περιοχή του Τυρνάβου, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου αναφέρει ότι «εφέτος, δυστυχώς, ο καιρός φαίνεται ότι “τα έβαλε’’ κυριολεκτικά με τους αγρότες. Ιδιαίτερα στο νομό Λαρίσης τα προβλήματα ξεκίνησαν από την αρχή του χρόνου. Τον χειμώνα ενέσκηψαν παγετός και χιονοπτώσεις, τον Απρίλιο είχαμε όψιμο παγετό και τον Μάιο με αρχές Ιουνίου η περιοχή κτυπήθηκε από βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις πρωτοφανούς όγκου και έντασης. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, όπως εκτιμά ο αγροτικός κόσμος, ήλθε και η χαριστική βολή από τον πρώιμο καύσωνα πριν από μερικές μέρες, όπου έπληξε ό,τι “γλίτωσε” από τους παγετούς και το χαλάζι».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου υπάρχουν διαμαρτυρίες των αγροτών για ζημιές από το πρώιμο κύμα καύσωνα σε οπωροφόρα και αμπέλια. Στα αμπέλια, κυρίως σε λευκές ποικιλίες, άλλα και σε αχλάδια και μήλα και καρπούζια, παρουσιάστηκαν εγκαύματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών, με αποτέλεσμα τη μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος. Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνεται από αγρότες, η ζημιά είναι και έμμεση, καθώς όλες οι καλλιέργειες, ως φυσιολογική αντίδραση, προκειμένου να “επιβιώσουν” των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, βάζουν σε δεύτερη μοίρα την παραγωγή».  

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η λαϊκή ρήση “ξεσκέπαστο μαγαζί” ακούγεται από πολλούς αγρότες, εκφράζοντας έτσι την απογοήτευσή τους για τις απανωτές ζημιές, την ανησυχία τους για την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο, άλλα και για την προσμονή τους στην στήριξη της πολιτείας μέσω του ΕΛΓΑ.  Όπως τονίζεται εξάλλου σε κάθε αναφορά για ζημιές, η ενεργοποίηση για την αποτύπωση της ζημιάς πρέπει να είναι άμεση και είναι καθοριστική για την εξαγωγή ορθής εκτίμησης». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις